Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

5 mituri despre apartamentele de la etajele superioare

Publicat: marți, 23 iulie 2013

Piața imobiliară din România este atipică față de alte piețe similare și în ceea ce privește preferința pentru locuințele de la etajele superioare ale blocurilor. Dacă în alte țări apartamentele de la nivelurile superioare sunt mai apreciate și mai scumpe, în România, situația este diametral opusă, cumpărătorii ferindu-se de acest tip de locuințe. În plus, la rubricile de căutări apartamente există inclusiv criteriul „exclus ultimul etaj”.
Diferitele puncte slabe ale acestor locuințe s-au propagat de-a lungul timpului printre clienții din imobiliare, dar acestea mai sunt valabile doar pentru apartamentele din blocurile vechi. În cazul construcțiilor noi de calitate, toate aceste puncte slabe sunt mituri nefondate.

Pericol mai mare în caz de cutremur

Actualele construcții de locuințe sunt realizate conform tuturor normelor de rezistenţă şi stabilitate adoptate după anul 1977 și au structuri menite să reziste și la cutremure foarte puternice, cu magnitudini de 8° pe scara Richter, fără a suferi avarii majore. Construcțiile noi de calitate au structuri realizate complet din beton armat și fundații de tip radier. Se pot produce fisuri, dar un potențial pericol stă mai degrabă în obiectele de mobilier care se pot răsturna în timpul unui cutremur astfel că fiecare locatar ar trebui să fie atent la acest aspect, indiferent de etajul la care se află.

În plus, dacă structura clădirii este major afectată în timpul unui cutremur, etajul la care se află locuința nu va face nicio diferență, indiferent dacă acesta este 1 sau 13.

Avariile periodice ale lifturilor

Dacă defecțiunea liftului se întinde pe o perioadă mai lungă de timp în cazul blocurilor vechi, ceea ce poate deveni o corvoadă pentru locatari, acest lucru nu mai este valabil și pentru locuințele noi. Cele mai multe dintre clădirile noi sunt dotate cu generator astfel că, în cazul unei
avarii în furnizarea cu energie electrică, ascensorul duce persoanele aflate în lift la parter, iar ușile se deschid automat, neexistând riscul de a rămâne blocate. Blocurile noi de apartamente sunt dotate, de obicei, cu mai multe lifturi astfel că posibilitatea ca acestea să se defecteze simultan este minimă. Ascensoarele din aceste clădiri sunt permanent supuse reviziilor astfel încât, chiar și în caz de defecțiune, acestea sunt remediate în cel mai scurt timp.

Probleme cu utilitățile


Persoanele care locuiesc la etajele superioare în blocurile vechi se plâng frecvent de timpul îndelungat pe care îl au de așteptat până ajunge apa caldă la etajul lor, dar și de lipsa căldurii din apartamente. Nu este însă cazul apartamentelor din clădirile nou construite. În acest caz, instalațiile noi pentru apă și căldură reduc considerabil timpul de așteptare, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu centrală proprie, fie a blocului, fie de apartament. În ceea ce privește presiunea apei, spre deosebire de blocurile vechi, cele noi sunt prevăzute cu stații de pompare (hidrofoare) pentru a preîntâmpina orice fel de problemă din acest punct de vedere.

Pierderea căldurii din apartament prin pereții exteriori nu mai este nici ea valabilă întrucât construcțiile noi sunt izolate termic.

Infiltrații din cauza apei de pe acoperișul ultimului etaj


Producerea de infiltrații din cauza apelor pluviale strânse pe plafon este un alt risc la care sunt supuse doar apartamentele aflate în blocurile vechi, locatarii fiind nevoiți în aceste cazuri să efectueze reparații ulterioare atât în interiorul locuinței, cât și la plafon.

În cazul ansamblurilor de locuințe de calitate ridicate recent, inginerii constructori au prevăzut sisteme speciale care să reducă acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent luând în calcul în primul rând acest pericol, apele pluviale de pe acoperiș și de pe terase sunt colectate, evacuate prin sifoane de pardoseală, dirijate către instalațiile interioare și, ulterior, către rețeaua de canalizare a orașului.

Departe de spațiul verde


Dorința multor locatari de bloc care visează la propriul spațiu verde amenajat conform preferințelor personale este acum îndeplinită și la etajele superioare ale blocurilor noi. Deși la distanță mare față de sol, aceștia beneficiază acum de balcoane și terase spațioase unde pot avea propriul colț de natură, un balansoar confortabil, dar și o priveliște de la înălțime asupra orașului.

Cum punctele slabe ale locuințelor de la etajele superioare din blocurile vechi nu se mai aplică în cazul celor mai multe dintre clădirile noi, cei interesați să se mute la înălțime nu ar trebui să uite și de alte avantaje de care pot beneficia: au o priveliște unică de care se pot bucura în fiecare zi, propria terasă spațioasă ce le asigură liniștea și intimitatea, un aer mai curat, la distanță de gazele de eșapament și de zgomotul orașului, precum și lipsa vecinilor de la etajul superior.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=10481

Publicat de la data iul. 23 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 mai 2019, 10:44
 

ESE
Predominant înnourat
23°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 11 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 5:43
Apus: 20:42
Prognoza 21 mai 2019
Zi
 

VSV
Parţial însorit cu furtună
24°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

V
Senin
12°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 19-05-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 00:00 In zona : Județul Arad: Pecica, Nădlac, Vinga, Secusigiu, Semlac, Felnac, Șeitin, Peregu Mare;Județul Timiş: Timișoara, Sânnicolau Mare, Gătaia, Giarmata, Dudeștii Vechi, Ghiroda, Sânandrei, Comloșu Mare, Orțișoara, Cenad, Giroc, Moșnița Nouă, Teremia Mare, Liebling, Jamu Mare, […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 19-05-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 22:45 si 23:45 In zona : Județul Timiş: Deta, Gătaia, Săcălaz, Ciacova, Peciu Nou, Satchinez, Orțișoara, Sânmihaiu Român, Jebel, Liebling, Jamu Mare, Denta, Banloc, Giulvăz, Șag, Moravița, Voiteg, Dudeștii Noi, Ghilad, Birda, Livezile, Pădureni, Parța, Giera; Se vor semnala […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 19-05-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 22:25 si 23:30 In zona : Județul Timiş: Jimbolia, Variaș, Săcălaz, Lenauheim, Peciu Nou, Cărpiniș, Periam, Satchinez, Sânmihaiu Român, Lovrin, Biled, Sânpetru Mare, Cenei, Giulvăz, Uivar, Șandra, Saravale, Becicherecu Mic, Iecea Mare, Pesac, Checea, Foeni, Otelec, Giera; Se vor […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-05-2019 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 20 mai, ora 12 – 21 mai, ora 06 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 20 mai, ora 12 […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-05-2019 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : ACTUALIZARE  INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 mai, ora 11 – 21 mai, ora 22 Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică     […]

Loto

Horoscop

 • 210.247 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team