Dan Dungaciu, la Gold FM: „Încercăm să atragem printr-o bursă «Mircea Malița» tineri vorbitori de limbă chineză care să ne developeze ce se întâmplă în interiorul Chinei”

Invitat la emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, de la Gold FM, realizată de Cozmin Gușă, analistul politic și director al Institutului de Relații Internaționale Dan Dungaciu a făcut o radiografie a raportării României la China, care, alături de SUA, este gigantul global al momentului.

Să pui România să aleagă între America și China este o prostie; România a ales acum 30 de ani. Obsesia de a face din China o nouă Rusie este o greșeală strategică; obsesia noastră de a nu vorbi despre China decât în termenii propagandei ideologice care funcționa despre Federația Rusă este o mediocrizare a unei discuții serioase despre relațiile internaționale”, a spus Dan Dungaciu, la Gold FM.

Întrebat despre evoluția pe care ar trebui s-o capete percepția din societatea românească referitoare la China, Dan Dungaciu a anunțat, în premieră, o inițiativă a Institutului de Relații Internaționale, direcționată spre acest deziderat.

Încercăm să gândim un proiect de înțelegere a realităților din China aducând la Institut vorbitori de limbă chineză capabili să citească presa chineză, ca să înțelegem ce mesaje se transmit către publicul chinez, pentru că știm deja ce mesaje se transmit către noi. Vom face acest lucru prin intermediul unor burse de cercetare numite «Mircea Malița», acordate unor tineri care deja vorbesc limba chineză și pe care să-i cooptăm în proiectele Institutului de Relații Internaționale, în primă instanță pentru o developare a ceea ce se întâmplă în interiorul Chinei”, a spus Dan Dungaciu, la Gold FM.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.