Danemarca, noi parcuri eoliene offshore până în 2030

Danemarca va construi, până în 2030, trei noi parcuri eoliene offshore, cu o capacitate totală de cel puţin 2.400 de Megawaţi, a decis vineri, în unanimitate, Parlamentul de la Copenhaga, transmite Reuters.

În anul 2017, aproximativ 43% din consumul total de energie electrică al Danemarcei a fost asigurat de turbinele eoliene, unul din cele mai mari procente din lume.

De asemenea, acordul convenit vineri în Parlamentul de la Copenhaga include o ţintă pentru anul 2030, când 55% din consumul de energie ar trebui să fie asigurat din surse regenerabile, în creştere faţă de obiectivul anterior de 50% stabilit de fostul guvern.

Primul din cele trei noi parcuri eoliene offshore ar urma să fie finalizat înainte de 2027 şi va avea o capacitate de 800 de megawaţi, cel mai mare construit până acum în Danemarca. Autorităţile de la Copenhaga se aştepta ca, în câţiva ani, turbinele eoliene offshore să poată produce energie la preţul pieţei fără a avea nevoie de subvenţii.

Danemarca este ţara unde îşi are sediul compania Vestas, unul din cei mai mari producători mondiali de turbine eoliene. Vestas, împreună cu rivalul german Siemens Gamesa, sunt cei mai importanţi producători de mari turbine eoliene instalate în largul mării.

Miercuri, Uniunea Europeană a pus la punct un nou set de norme în domeniul climei preconizând ca până în 2030 pondere regenerabilelor în mixul energetic să ajungă la 32%.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.