Daniel Constantin: Decizia politică de reducere a TVA la pâine va fi luată în aprilie

Deciza politică de reducere a TVA la pâine va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie, a dat asigurări duminică ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Este părerea unor funcţionari, a unor economişti din ministerul de Finanţe pe care o cunoaştem şi nu ne miră. De foarte mulţi ani cei din ministerul de Finanţe ne spun că este o măsură care ar aduce prejudicii bugetului de stat, însă deciza politică de reducerea TVA la pâine va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie”, a declarat Daniel Constantin la RTV.

Declaraţia a fost făcută în urma apriţiei unui document al Ministerului Finanţelor care arată că reducerea TVA la pâine ar avea un impact bugetar negativ.

Guvernul va reduce TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 iulie, a dat asigurări duminică, ministrul Chiţoiu.

„Decizia politică de a reduce TVA la pâine începând cu data de 1 iulie a acestui an este asumată la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice altă discuţie este inutilă acum. Analize au fost făcute la jumătatea anului 2012 şi la începutul acestui an, care arată că va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care îl vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor”, a declarat Daniel Chiţoiu, la RTV.

Chiţoiu a specificat că indiferent de calculele cu privire la impactul bugetar al reduceri TVA la pâine, decizia a fost deja luată şi va fi aplicată de la 1 iulie.

Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate autorităţile vor avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, pe 23 martie, premierul Victor Ponta.

Într-un recent document, Ministerul de Finanțe arăta că nu poate reduce TVA la pâine, deoarece acest lucru ar genera un impact bugetar negativ semnificativ.

„Deşi poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate”, se arată într-un document al ministerului, anunţă B1TV.

Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor.

„În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arată în documentul ministerului.

Ministerul Finanţelor mai arată că această problemă rămâne în atenţie „în viitor”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.