De 1 decembrie, de Ziua Națională, cea mai mare defilare militară din ultimii 23 de ani

Ministerul Apararii Nationale a facut public programul paradei de 1 decembrie, care va avea loc duminica, manifestatiile urmand a incepe de la ora 11.00. Astfel, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, parada va incepe cu salutul Drapelului de Lupta, dupa care se va intona imnul national al Romaniei si se vor executa 21 de salve de tun.
Iata care este programul evenimentelor pregatite pentru ziua de 1 decembrie:
11.00 Salutul Drapelului de Lupta, trecerea in revista a Garzii de Onoare, salutul garzii si ocuparea locului in tribuna.
11.05 Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul, va interpreta imnul national al Romaniei.
11.08 Se executa 21 de salve de artilerie.
11.09 Se aduce un omagiu eroilor cazuti la datorie in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. In plus, in memoria eroilor din cele doua razboaie mondiale si din teatrele de operatii, se va tine un moment de reculegere.
11.15 Are loc depunerea unei coroane de flori din partea Presedintiei.
11.17 Are loc depunerea unei coroane de flori din partea Senatului si a Camerei Deputatilor.
11.19 Are loc depunerea unei coroane de flori din partea Guvernului Romaniei.
11.23 Se realizeaza dispozitivul de defilare.
11.35 Incepe parada militara ce se desfasoara cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Comandantul paradei este generalul de brigada Tomita-Catalin Tomescu, loctiitorul sefului Directiei Instructie si Doctrina din Statul Major General. Autoritatile pregatesc cea mai mare defilare militara din ultimii 23 de ani, de Ziua Nationala a Romaniei, pentru care au alocat un buget pe masura, fondurile pentru organizarea acesteia fiind de aproximativ cinci ori mai mari decat in mod normal. Astfel, bugetul pentru evenimentul de anul acesta se apropie de un milion de euro, iar parada nu va fi una austera ca anul trecut, ci romanii vor vedea pe cerul patriei avioane de lupta si elicoptere. Anul acesta, de 1 Decembrie vor defila si militari din armatele statelor care fac parte din NATO.

Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI si SPP si aproximativ 140 de militari din Franta, Polonia, Turcia si SUA vor defila, duminica, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, pe sub Arcul de Triumf urmand sa treaca si 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piata.

La parada militara, care va fi condusa de generalul de brigada Tomita-Catalin Tomescu, participa detasamente ale Batalionului 2 Infanterie „Calugareni”, Batalionului 495 Infanterie „Capitan Stefan Soverth”, din Brigada 1 Mecanizata „Argedava”, militari parasutisti din cadrul Batalionului 630 Parasutisti „Smaranda Braescu”, din Batalionul 17 Vanatori de Munte „Dragos Voda” din Brigada 61 Vanatori de Munte „General Virgil Badulescu” si un detasament al Brigazii de Informatii Militare „Maresal Alexandru Averescu”.

Alba Iulia și Chișinău: lampioane, focuri de artificii și concerte

95 de lampioane vor fi lansate de Ziua Națională a României concomitent în două capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia și Chișinău. Platforma Civică Acțiunea 2012, o coaliție de organizații nonguvernamentale unioniste, va desfășura în parteneriat cu autoritățile locale două momente dedicate tricolorului și Basarabiei, incluse în programul oficial al sărbătorii de la Alba Iulia.

Pe lângă înălțarea lampioanelor, cu denumirea,,Uniți sub tricolor” va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni. Totodată, tradiționalul concert de muzică populară va încânta publicul sub genericul ,,Dorul Basarabiei”.
Pentru prima dată, și la Chișinău vor avea loc evenimente festive pe parcursul întregii zile de 1 decembrie: depunere de flori, activități sportive, concert, și focuri de artificii. Evenimentul central al sărbătorii Marii Uniri îl reprezintă crearea unui lanț uman sub forma unei uriașe hore în jurul Guvernului.

,,Sărbătorim Unirea pregătind Reîntregirea. Nu trebuie să uităm în această zi că Basarabia, parte din trupul țării, lipsește, însă prin fiecare acțiunea organizată, o aducem mai aproape de casă. Ne bucură faptul că anul acesta am reușit să organizăm la Chișinău un program similar cu cel de la Alba Iulia”, a declarat Mihai Nicolae, co-președintele Platformei Civice Acțiunea 2012.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat în luna septembrie, românii consideră Unirea de la 1918 drept cel mai important eveniment petrecut vreodată în istoria națională.

Pasagerii de pe aeroportul Otopeni vor avea parte de surprize de 1 Decembrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, în parteneriat cu TAROM organizezează, de Ziua Naţională a României, „1 Decembrie în aeroport”, eveniment care îşi propune să aducă pasagerilor celui mai mare aeroport din România o mică parte din spiritul şi tradiţiile naţionale.

Evenimentul se va desfăşura în intervalul orar 11:30–14:30, la terminalul Sosiri al Aeroportului Internaţional Henri Coandă (AIHCB), iar pasagerii care au decis să călătorească cu avionul de Ziua Naţională vor fi întâmpinaţi cu un spectacol de dans folcloric şi multe surprize din partea celor două companii.

„De 1 Decembrie, sărbatoarea tuturor românilor începe în aeroport! Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti face dovada binecunoscutei ospitalităţi naţionale şi întâmpină pasagerii Aeroportului Internaţional Henri Coandă (români şi străini, deopotrivă) în haine de sărbătoare, aşa cum se cuvine de Ziua Naţională a tuturor românilor. În speranţa că am reuşit să surprindem, încă de la intrarea în ţară, spiritul românesc, precum şi o mică parte din originalele tradiţii autohtone, bucuroşi urăm pasagerilor noştri un călduros ‘La mulţi ani’!”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Liviu Radu.

„TAROM este compania aeriană ce poartă cu mândrie drapelul naţional peste tot în lume, suţinănd de fiecare dată valorile şi tradiţiile românești. Ne bucurăm că putem realiza un eveniment dedicat României, în colaborare cu Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Prin celebrarea Zilei Naţionale a României, ne propunem să oferim pasagerilor noştri şi tuturor celor care se află în aeroport în data de 1 decembrie, căldura, buna-dispoziţia şi opitalitatea specifice României, celebrând împreună cel mai important moment din istoria acestei ţări. Cu acestă ocazie doresc să le transmit tuturor românilor „La mulţi ani cu pace, bunăstare şi fericire!”, a declarat Christian Heinzmann, Director executiv TAROM.

Evenimentul „1 Decembrie în aeroport” este organizat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism şi al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.