De la un vis…spre împlinirea lui- 8 Martie

Miercuri, 7 martie 2018,Muzeul Național Cotroceni a organizat un nou eveniment din cadrul programului, ,,Conversații la muzeu”. Conferința a avut ca temă ,,Femeile care au făcut România Mare”. S-a vorbit despre cele mai puternice femei care s-au remarcat prin inteligență, noblețe, demnitate și curaj, femei care sunt personalități marcante în istoria României și anume, Regina Elisabeta, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu.
Conferința a fost susținută de către dr. Ștefania Dinu, manager al Muzeului Național Cotroceni, dr. Alin Ciupală și moderată de către jurnalistul Matei Martin.

In anul în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în anul 1913.

Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în anul 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, find sarbatorita cu flori si cadouri in senmn de recunostinta. Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.

În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când pe 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. Tot în țara noastră, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare națională începând cu anul 2010.

Î

Ce este,de fapt, femeia și ce rol are ea în societate, puteți afla citind rândurile de mai jos, scrise de o studentă la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Hyperion. Viziunea ei despre viața femeii vă va pune pe gânduri pe mulți dintre dumneavoastră.

,,Pe 8 Martie, toate urările se îndreaptă spre tine. Dar adevărul este că nu-i de ajuns o singură zi pentru a ți se acorda merite și pentru a fi apreciată de cei din jurul tău. Fiindcă ceea ce te face femeie se întâmplă în toate cele 365 de zile ale anului.
Ceea ce mulți n-au înțeles este că femeia nu se rezumă la doi sâni, o bucată de carne și o inimă care pulsează. La fel cum nu e nici bărbatul. Dacă doar atât aleg să reprezinte unele persoane, asta nu înseamnă că îi transformă și în oameni de valoare. În femeie și bărbat.
Când spun femeie, mă gândesc la o ea care nu s-a masculinizat sau care nu e doar o păpușă siliconată, fără niciun fel de principii și valori. Definesc femeia ca fiind un amalgam de calități, imperfecțiuni și trăsături care o fac specială. Femeia este un zâmbet sincer, o privire blândă. Este un cuvânt cald spus celui de alături. Femeia este femeie prin lipsa invidiei și a răutății. Femeia este femeie prin gingășia și delicatețea ei, prin felul în care ascultă și vorbește, prin sensibilitatea sa. Prin simplitate, nu vulgaritate. Femeia emană frumusețe și bunătate.
Este soție și mamă. Nu-i doar un obiect menit să se satisfacă pe sine și pe alții. Femeia este demnă. Se respectă atât pe ea, cât și pe ceilalți. Prin cuvinte, gesturi și atitudini. Femeia este o binecuvântare. Este o unealtă prin care Dumnezeu aduce viață pe Pământ. Este puternică. Este luptătoare. Nu îi este teamă să aleagă calea mai grea. Oricât ar plânge, ea știe să zâmbească.Oricât de dărâmată ar fi, ea se ridică din nou. Nu se dă bătută. Poate chiar și atunci când nu mai poate.
Meritați atenție oricând, oricum. Credeți în voi și în ceea ce Dumnezeu a sădit înăuntrul vostru. Nu vă multumiți cu puțin, cu orice, cu oricine. Dacă știți cine sunteți, veți ști și cum să alegeți.
Păstrați-vă puritatea gândirii și a sufletului. Fiți diferite, fiți așa cum vă doriți. Nu vă modelați în funcție de ceilalți și nu încercați să vă mulați pe cerințele societății, ci lăsați-vă modelate de Dumnezeu. Iubiți-vă, dar nu fiți arogante. Smerenia este trăsătura oamenilor mari.
Fiți binecuvântate, dragi femei! La multi ani!”

Sursa : Blog-De la vis spre împlinire-Ioana Sîrghei

Sursa foto : Muzeul National Cotroceni-pagina de Facebook si Google

Alexandra Elena CHIRA

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.