Decizie politică majoră: Proiectul Roşia Montană rămâne fără susţinerea USL

Proiectul Roșia Montană va fi respins de urgență în Senat și mai apoi în Camera Deputaților, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, precizând că va încerca să găsească alte soluții pentru crearea de locuri de muncă în acea zonă.

”Nu eram foarte clar într-o direcția sau alta. Vreau să mă asiogur că proiectul va fi pus pe ordinea de zi a Senatului și se va respinge. Eu ca prim-ministru va trebui să găsesc alte soluții pentru crearea locurilor de muncă”, a declarat Ponta.

Totodată, premierul a specificat că a trimis proiectul în Parlament deoarece a vrut să evite implicarea Guvernului în diferite procese.

”Votul trebuia să se dea de Parlament pentru că nu voiam ca noi, ca miniștri, să fim responsabili pentru contracte luate de domnul Băsescu și celelalte guverne aneterioare. Pozițiile politice s-au anunțat și sunt foarte clare. Vom avea procese, însă nu vreau ca eu sau alți miniștri să fim acuzați de subminarea economiei naționale. Vreau să fie dat votul pentru încheierea acestei proceduri”, a arătat șeful Guvernului.

Acesta a explicat că protestele care au avut loc în țară în ultimele zile au contat în luarea acestei decizii.

”Sigur că sunt foarte importante protestele. Poate că ar fi fost mai bine să existe o dezbatrere mai lungă, dar dacă s-a luat decvizia, s-a luat. Să intrăm rapid în procedura de respingere. Avem și declarația președintelui Blaga care votează tot pentru respingere”, a mai spus Ponta.

”Senatul- în procedură de urgență să respingă proiectul. Îl trimit și la Cameră pentru respingere și gata”, a încheiat premierul.

Ponta: Vor exista cereri de despăgubiri din partea companiei de la Roșia Montană

Vor exista cereri de despăgubiri din partea companiei de la Roșia Montană, a anunţat  Ponta, precizând că în acest caz nu va fi răspunderea Guvernului.

„Vor exista cereri de despăgubiri din partea companiei de la Roșia Montană (n.r. Roșia Montană Gold Corporation), dar „în mod sigur nu va exista răspunderea Guvernului dacă va exista un proces. Eu nu știu cât vor cere despăgubiri, dar probabil că vor cere. La PSD fiecare votează cum crede de cuviință”, a declarat Ponta.

Premierul a explicat și anularea ședinței din Parlament în care trebuia trebuia să se constituie o comisie specială care să analizeze proiectul de lege. Astfel, Ponta a spus că nu are rost să se constituie o comisie pentru a-i convinge pe Antonescu și Blaga, care se opun acestui proiect.

 

Crin Antonescu: Poziţia mea este că proiectul Roşia Montană trebuie respins

Crin Antonescu a vorbit despre proiectul de la Roşia Montană într-o conferinţă de presă transmisă de TVR News. El şi-a exprimat public poziţia de a respinge acest proiect, poziţie asumată în nume personal.

Declaraţii ale preşedintelui PNL:

– „Nu-mi scapă argumentele celor din Roşia Montană şi le respect. Numai că avem de-a face cu o propblemă care nu mai e locală, ci cu una naţională, care trebuie să primească un răspuns naţional”;

– „Rămân convins că marile proiecte de investiţii trebuie susţinute, dar ele trebuie bine fundamentate şi comunicate, astfel încât în spatele lor să existe un număr de voturi în Parlament sau o susţinere publică”;

– „Nu sunt un ecologist. Respect ecologiştii, organizaţiile de mediu, eforturile tuturor, pentru un climat sănăstos. Cred că priorităţile majore sunt dezvoltarea economică. Cu echilibru şi exploatare civilizată”;

– „Poziţia mea este că acest proiect trebuie respins. Nu vorbesc în numele PNL, pentru că nu am avut o dezbatere pe acest subiect. Poziţia mea mă obligă să asum şi în nume individual o poziţie”.

De altfel, liberalii, reuniţi luni în şedinţa de urgenţă la Parlament, au decis să nu susţină proiectul Roşia Montană depus de Guvernul Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la finalul şedinţei, că poziţia politică asumată de parlamentarii PNL este de a vota împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană.

Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România. Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă. Votul senatorilor a urmat unor intense dezbateri pe tema oportunităţii exploatării de la Roşia Montană.

Predoiu: Declarația lui Ponta despre respingerea proiectului Roșia Montană, iresponsabilă

Premierul Victor Ponta a făcut o declarație „pur și simplu iresponsabilă” în momentul în care a afirmat că „vom plăti toți despăgubirile” pentru anularea proiectului Roșia Montană, a scris prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu pe contul lui de Facebook.

„Este o declarație pur și simplu iresponsabilă. Ponta nu înțelege cum se desfășoară un proces în intanță. Dacă cineva va da startul român în judecată, atunci va putea folosi chiar declarația lui Ponta împotriva statului român. Dacă vor fi responsabilități pentru statul român, acestea se vor datora incompetenței cu care au acționat Ponta și Antonescu, liderii USL”, a scris Predoiu pe contul lui de Facebook.

Premierul a declarat că acționarii companiei „cu singuranță vor cere despăgubiri” când proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană va fi respins de Parlament.

„Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetățenii acestei țări”, a mai spus Victor Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.