În ciuda anunţului de astăzi, protestatarii nu renunţă la mişcările de stradă

„Ultima Oră” vă prezintă, integral, comunicatele de presă remis redacţiei noastre de către Asociaţia România Fără Ei şi Alburnus Maior cu privire la decizia politicienilor de a nu mai susţine proiectul Roşia Montană:

„Liderii politici, la trecut, au anunţat că proiectul de lege prin care exploatarea cu cianură de la Roşia Montană ar primi undă verde de la autorităţi va fi respins în Parlament.

Cetăţenii au înţeles că au o voce, că au voinţă, că au putere!

După ce preşedintele Traian Băsescu, principalul susţinător al proiectului minier, a făcut un pas înapoi şi a sperat ca opoziţia să preia toată responsabilitatea, implicit să devină penală prin lege şi să piardă şi ultima brumă de susţinere din partea cetăţenilor, liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a exprimat o poziţie fermă, declarând că proiectul trebuie retras de către Guvern. Premierul Victor Ponta a pus capăt suspansului, anunţând că dezbaterea din Parlament a fost anulată, liderii politici s-au exprimat, legea va fi respinsă.

Lupta s-a dat în stradă. Aici s-a decis. Politicienii au simţit sute de mii de ochi pe ei şi s-au supus. Parlamentarii au sărit să stingă focul la mămăligă.

Cetăţenii, fie ei hipsteri, bunici, copii, rămân de veghe. Rezoluţia politicienilor este una promptă dar superficială. Am câştigat o bătălie dar războiul continuă. Sedinţa din Parlament se va muta şi în birourile companiei pentru a găsi noi metode de demararea a proiectului. De data aceasta au subestimat solidaritatea şi capacitatea de mobilizare a oamenilor.

Decizia politică vine şi pentru a preveni articularea tot mai clară a voinţei multitudinii de oameni. Sunt probleme care au fost temporar subsumate cauzei de maximă urgenţă SALVAREA ROŞIEI MONTANE.

Strada rămâne vie pentru alte cauze, pentru interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, pentru un sistem social mai just, pentru sisteme publice de sănătate şi educaţie bine puse la punct, dar, mai ales, pentru că am înţeles şi nimeni nu ne mai poate păcăli sau da deoparte: CLASA POLITICĂ e COMPROMISĂ, clasa politică e perimată. Avem nevoie de oameni noi, dintre noi, care să lase discursul pentru fapte.

Zeci de mii de oameni au iesit in peste 50 de oraşe din întreaga lume şi proiectul minier pare tot mai departe de demarare. Bravo lor si roşienilor care au început si ţinut rezistenţa timp de peste 10 ani.

Astăzi, 9 septembrie, se va ieşi din nou în stradă! Metoda cianurării trebuie interzisă, locul Roşiei Montane e în UNESCO iar autorii legii trebuie demişi.

Chemăm alături cetăţenii şi pentru a ne apăra şi pentru a opri otrăvirea apei, aerului şi pământului prin pornirea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică!

UNIŢI SALVĂM ROŞIA MONTANĂ! REFUZ, REZIST GAZELOR DE ŞIST!”

Asociația Alburnus Maior mulțumește tuturor celor ce au ieșit ieri în stradă pentru a sprijini Campania Salvați Roșia Montană. Mesaje de solidaritate au venit din toată lumea, din China până în Canada și de la Gura Portiței până la Bruxelles. Peste 15.000 de oameni la București și peste 10.000 de oameni la Cluj au cerut în stradă respingerea de către parlamentari a legii speciale de distrugere a Roșiei Montane, interzicerea cianurii și includerea localității pe lista tentativă a României pentru UNESCO.

 

Presa internațională a acoperit pe larg subiectul mobilizării de ieri, numind evenimentele ‘toamna românească’, apreciind caracterul pașnic al manifestărilor ce se înscriu alături de primăvara arabă și vara turcească în lista protestelor importante ale lumii. Observăm cu regret, însă, cum o mare parte a presei românești continuă politica favorabilă companiei miniere de a ignora sau trata minimal protestele, transmițând doar mesajele agreate de aceasta. Schema de comunicare este pusă în practică și de posturile naționale de televiziune ce preferă să transmită publicitatea companiei în timp ce la porțile instituției mii de oameni scandau vineri seara “presa română, plină de minciună”.

 

La protestele de ieri din Cluj-Napoca au participat alături de miile de oameni și localnici din Roșia Montană ce au transmis atât celor prezenți, cât și autorităților, dorința lor fermă de a-și apăra dreptul la proprietate și convingerea ca nimeni nu va reuși, nici măcar cu forța, să îi scoată din casele lor. Eugen David, președintele Alburnus Maior a atras atenția manifestanților că foarte puțin din ce văd la televizor reflectă realitatea şi că nici o instituție media nu a răspuns cerinței Alburnus Maior de a avea o dezbatere cu reprezentanți ai autorităților. Televiziunile, multe dintre ele aflate sub contract de publicitate cu compania minieră, insistă ca dezbaterile să aibă ca invitați angajați ai companiei sau organizații satelit ale acesteia, alături de opozanți ai proiectului minier. Au fost și cazuri în care, la acest tip de emisiuni, au fost prezentați drept opozanți ai proiectului minier persoane chiar și din mediul politic ce nu sunt suficient de bine informate asupra subiectului și care nu transmit punctul de vedere al campaniei.

 

Dorința localnicilor din Roșia Montană ce se opun proiectului minier și doresc dezvoltarea durabilă a localității este ca dezbaterile ce au loc pe tema Roșiei Montane să îi aibă ca invitați pe cei abilitați să transmită mesajul campaniei Salvați Roșia Montană, alături de reprezentanţi ai statului, actori cu rol de decizie în avizarea legii şi proiectului minier. Totodată, Eugen David a transmis tuturor celor ce vor să sprijine campania să nu cadă în capcana de comunicare a presei aservite intereselor companiei și să nu participe la emisiuni pe tema Roșiei Montane alături de reprezentanți ai companiei. Sunt mai multe autorități ce trebuie să răspundă în fața cetățenilor începând cu ministrul mediului și terminând cu cel al marilor proiecte. Rovana Plumb trebuie să răspundă dezinformărilor sale conform cărora proiectul de minerit ar fi unul nou și de data aceasta bun, deși nu a fost schimbat nimic notabil la standardele de mediu. În continuare nici una din observațiile depuse de specialiști în cadrul dezbaterilor publice de acum șase ani nu a primit un răspuns documentat și nu a generat nici o modificare la nivelul proiectului. Ministrul Dan Șova trebuie să răspundă cum poate fi de utilitate națională o creștere nesemnificativă a participației statului la un proiect ce folosește 240.000 de tone de cianură și pentru care statul își cedează suveranitatea unei companii private străine.

 

Pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage, alături de multiple altele din mediile de socializare, anunță o nouă mobilizare generală pentru data de 15 septembrie (https://www.facebook.com/events/373982476063700/). Președintele Alburnus Maior, Eugen David alături de numeroși localnici ce doresc să își continue viața în Roșia Montană și-au anunțat prezența la manifestările din București de duminica viitoare.“Toți cei ce sunt în stradă și cer salvarea Roșiei Montane sunt cetățeni de onoare ai localității noastre. Roșia Montană este inima României” a declarat ieri la Cluj-Napoca Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior.

 

Asociația Alburnus Maior cere respingerea printr-un vot deschis a legii speciale de distrugere a Roșiei Montane de către parlamentari și invită toți cetățenii români să își contacteze reprezentanții din Parlament pentru a le cere respingerea proiectului legislativ. Legea a ajuns deja la Senat din data de 3 septembrie 2013 pentru dezbatere și are numărul de înregistrare B560. Legea încalcă prevederi ale constituției, drepturile omului, principiul separării puterilor în stat și suveranitatea justiției.

 

Protestele în stradă vor continua până în momentul în care:

 

– Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedură de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu;

– Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO;

– Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România;

– Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.