„Delictul verbal” din vremea comuniștilor se întoarce în Slovenia

Ministerul de Interne al Sloveniei a propus amenzi pentru comportament indecent față de funcționarii publici, ridicând îngrijorări cu privire la protecția libertății de exprimare în țară.

Mai precis, o persoană „care se ceartă, țipă sau se comportă indecent față de un funcționar public care își îndeplinește atribuțiile oficiale sau către un reprezentant la nivel înalt al statului, deputat, membru al Consiliului Național sau al Guvernului, un judecător al Curții Constituționale sau al Curții Supreme sau membrii familiei lor” ar putea primi o amendă de până la 1.000 de euro.

Propunerea a fost deja aprobată de Guvern, care consideră că „amenințările împotriva parlamentarilor și a altor reprezentanți superiori ai statului s-au intensificat în ultima vreme” și noua legislație ar permite acordarea de amenzi la fața locului dacă poliția detectează un astfel de comportament.

Dar partidele de opoziție au considerat moțiunea „o încercare arogantă de a înăbuși protestele și încă un mod represiv de a reduce la tăcere poporul”.

Unii comentatori chiar au făcut comparații cu o dispoziție de notorietate a Dreptului penal din fosta Iugoslavie, care a fost folosită pentru a înăbuși disidența și a fost cunoscută pe scară largă ca „delictul verbal”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.