Demisie a unui episcop american acuzat de abuz sexual

Papa Francisc a acceptat demisia unui episcop abia numit în SUA, după ce acesta a fost acuzat de abuz sexual asupra unui minor, informează AFP.

Prelatul în vârstă de 66 de ani, numit episcop în iunie, nici nu ajunsese la Duluth, în statul american Minnesota, unde trebuia să preia episcopatul de la 1 octombrie.

Vaticanul a anunţat, fără a da explicaţii, doar că „Sfântul Părinte a acceptat demisia prezentată de episcopul din Duluth, monseniorul Michel Mulloy”.

Dioceza din Rapid City (statul Dakota de Sud) a prezentat însă pe site-ul său de internet o informaţie care ar putea explica situaţia: la începutul lunii august s-a primit o notificare privind presupuse abuzuri sexuale asupra unui minor comise la începutul anilor 1980 de Mulloy, pe atunci preot.

Dioceza a precizat că a urmat procedura pentru astfel de cazuri, informând poliţia şi cerându-i clericului să nu îşi mai îndeplinească atribuţiile, după care a solicitat o anchetă independentă.

Membrii episcopiei au ajuns la concluzia că ”acuzaţia îndeplineşte criteriile dreptului canonic pentru a determina continuarea anchetei”. Mulloy a primit un rezumat al acuzaţiilor care i se aduc, adaugă comunicatul online.

Dioceza din Duluth şi-a exprimat pe Facebook „tristeţea” la aflarea veştii, adăugând că „suntem alături de toţi cei care au suferit abuzuri sexuale şi de apropiaţii acestora”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.