Descentralizarea generează tensiuni în USL

Președintele Consiliului județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, i-a trimis o scrisoare deschisă primului ministru Victor Ponta în care îi semnalează câteva aspecte neplăcute ale procesului de descentralizare.

„Din păcate, înainte de a intra în vigoare această lege, a început un adevărat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autoritățile județene și locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe șest și extrem de rapid de la actualii administratori spre agențiile și instituțiile care rămân în subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agențiilor Județene de Protecție a Mediului au fost transferate, printr-o simplă semnătură, spre Garda de mediu, structură care rămâne la ministerul de resort. Probabil că mai sunt situații similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunoștință”, susţine Horea Uioreanu.

Preşedintele CJ Cluj spune că în acest fel nu mai este mult până când se va proceda la fel şi cu aparatura tehnică, mobilierul şi calculatoarele, notează Foaia Transilvană.

„Există, oare, persoane care au interesul ca instituțiile descentralizate să nu mai poată funcționa astfel ca oponenții politici să poată spune că acest proces este un eșec și că autoritățile județene și locale nu sunt capabile să gestioneze și să coordoneze serviciile și instituțiile care trec în subordinea lor? Îndrăznesc să sper că nimeni din USL, fie el membru al Guvernului sau simplu membru de partid, nu-și dorește așa ceva!”, adaugă Uioreanu.

Acesta cere premierului Ponta să dispună „revocarea dispozițiilor existente și care prevăd devalizarea acelor structuri ce urmează a fi preluate și să interzicerea emiterii unor ordine guvernamentale similare”.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, îi răspunde preşedintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, care i- a atras atenția că odată cu descentralizarea a început un „proces de devalizare”.

„Referitor la scrisoarea deschisă adresată primului ministru de către președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Horea Uioreanu, în calitate de inițiator și susținător determinat al procesului de descentralizare din România, fac următoarele precizări: Conform proiectului de lege privind descentralizarea, toate structurile administrației publice centrale care vor fi supuse acestui proces vor fi transferate odată cu toate bunurile pe care le dețineau în patrimoniu la data angajării răspunderii Guvernului pentru acest act normativ”, precizează Liviu Dragnea într-un comunicat.

Acesta a precizat că în cursul zilei de joi, va solicita oficial tuturor ministerelor implicate în procesul de descentralizare să nu permită niciun fel de transfer de bunuri de la structurile care urmează să fie descentralizate către cele care vor funcționa în continuare la nivelul administrației publice centrale.

„În cazul în care s-au făcut deja astfel de transferuri de bunuri, actele respective vor fi revocate, astfel încât autoritățile locale care vor prelua structurile descentralizate să primească resursele integrale necesare exercitării competențelor transferate”, mai precizează Dragnea.

„Această tendință de a păstra cât mai mult la centru este expresia rezistenței uriașe a actualului sistem administrativ față de reforma de descentralizare. Este o problemă mai profundă de mentalitate ce se manifestă la nivelul unor funcționari din sistemul centralizat care se comportă ca și cum bunurile statului ar face parte din averea lor personală”, se mai arată în comunicat.

„Îi avertizez pe toți cei care sunt tentați de astfel de acțiuni că demersul lor nu va fi tolerat la nivelul Guvernului. Nu voi permite ca o reformă majoră pentru administrația publică din România să fie afectată de încercarea unor funcționari de a-și conserva privilegiile pe care le-au avut în actualul sistem centralizat”, încheie ministrul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.