Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Despre muzici urbane şi despre manele, la Garantat 100%

Publicat: duminică, 07 aprilie 2013

Etnomuzicologul Speranţa Rădulescu este invitata lui Cătălin Ştefănescu în ediţia din 7 aprilie, la TVR 1 şi TVR HD

Cel mai important etnomuzicolog al momentului, de al cărui nume se leagă descoperirea Fanfarei 10 prăjini şi a Tarafului Haiducii de la Clejani, Speranţa Rădulescu este invitata lui Cătălin Ştefănescu duminică seară, de la ora 22.50, la Garantat 100% de la TVR 1 şi TVR HD.

„În ediţia de duminică vorbim mult despre muzica urbană şi despre manele, despre legătura acestui gen cu muzica lăutărească. Dar în principal, despre manele, ca fenomen cultural… Multă lume se va uita cu suspiciune, cu sprânceana ridicată, dar înainte de a denunţa un fenomen, acesta ar trebui cercetat. Manelele sunt un fenomen complicat şi a judeca doar la prima vedere e un lucru greşit”, spune Cătălin Ştefănescu, realizatorul şi moderatorul Garantat 100% de la TVR 1.

Maneaua naşte discuţii pătimaşe, este un subiect controversat în România şi tocmai de aceea a ajuns subiect de cercetare. „Am încercat, dacă vreţi, prin acest studiu, să îi fac pe cei care în­jură să şi înţeleagă ceea ce înjură. Normal, fie­care trebuie să fie liber să-şi exprime preferinţele” (Speranţa Rădulescu). Realizatoarea studiului despre fenomenul manelelor la noi menţionează că interesul pe care l-a arătat faţă de subiect este exclusiv în calitate de cercetător.

Speranţa Rădulescu, profesor doctor în muzicologie, cercetător principal la Muzeul Ţăranului Român, profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, dar şi „înger păzitor” al folclorului vechi, românesc, este o autoritate necontestată a domeniului. Împreună cu Horia Bernea, Speranţa Rădulescu este autoarea primei colecţii ştiinţifice de muzici tradiţionale – Etnophonie – care a apărut acum câţiva ani.

Finalul ediţiei de duminică a emisiunii aparţine, ca de obicei, muzicii de calitate. Trupa Cobzability va fi prezentă în studioul Garantat 100%, pentru un moment muzical original.

Despre Garantat 100%

Anul acesta, emisiunea Garantat 100%, realizată şi prezentată de Cătălin Ştefănescu, împlineşte 14 ani de când este difuzată de TVR 1. Întreaga colecţie de emisiuni Garantat 100% se găseşte pe tvrplus.ro.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4114

Publicat de la data apr. 7 2013. Categorii MASS-MEDIA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 februarie 2020, 14:15
 

E
Noros
10°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 66%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:11
Apus: 17:49
Prognoza 20 februarie 2020
Zi
 

ENE
Precipitaţii
8°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat cu precipitaţii
3°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.427 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team