Despre spulberare! – Alexandru RUŞI

Este un nou mecanism de extincţie rutieră practicat, cu precădere, de şoferii, amatori şi profesionişti în egală măsură, victimă certă fiind pietonul. În orice ţară care se respectă şi aplică politica de pedepsire a pietonului folosind ca mijloc de exterminare autovehiculul, avem face to face, două categorii sociale: “călăul” care este la volan şi pietonul victimă care dispune de două picioare, văz, auz, miros, vigoare fizică mai mult sau mai puţin antrenată în a traversa strada pe pasajul destinat acestui scop, la care se adaugă strada cu zestrea ei (gropi, semafoare moarte, marcaje şterse, separatoare de trafic distruse, indicatoare belite, lipsă sau în exces, picturi stradale cu îndemnuri în a traversa strada pe trecerea de pietoni etc.) zumzetul mişcării rutiere, sirene de salvări, pompieri, poliţie etc.

Tot mai frecvent prezentatorii ştirilor tv fac referiri la acest nou mod de a capacita atenţia audienţei adăugând expresiei devenită clasică de-acuma “vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic  impact emoţional” deoarece două tinere sau trei tineri au fost “spulberaţi” pe când traversau strada pe pasajul destinat acestui scop. Noţiunea ca atare presupune intervenţia activă a unei forţe care realizează: risipirea, împrăştierea, nimicirea, distrugerea unui element ce opune rezistenţă asigurându-se astfel, în finalul acţiunii degajarea spaţiului în final golit sau pustiit.

De foarte multe ori natura mamă oferă exemplul necruţător al furiei şi forţei sale dezlănţuite, imaginile finale ale vijeliilor, uraganelor, tornadelor, inundaţiilor, cutremurelor, revărsărilor vulcanice fiind copleşitoare. Spulberarea rutieră a pietonului legal angajat în traversarea străzii este o acţiune specifică omului de la volan, al unui individ şcolit şi brevetat de cei avizaţi să şofeze, dar care face dovada inculturii sale sociale, a unei crase neatenţii la ceea ce se petrece la câţiva zeci de metri, dincolo de parbrizul autovehiculului.

“Spulberarea rutieră” a pietonului este  dovada  peremptorie a neam-prostiei ajunsă a se lăfăi în fotoliul de conducere al unui autovehicul. Această categorie de oameni reprezintă tot ceea ce are mai condamnabil detaşamentul modern al automobiliştilor care dovedesc, prin vorbe, atitudine şi, mai ales, prin manevre demente, cele mai multe dintre ele finalizate cu  noi drame rutiere, că tot ceea ce au zis, demonstrat, realizat, făcut, educatorii, instructorii, profesorii de teoria traficului, psihologii, examinatorii a fost în zadar, au avut valoarea unui scuipat într-un ocean, că nimic din ceea ce a fost util şi necesar nu s-a prins de cei care doreau obţinerea brevetului de conducere pentru a impresiona pe cei şi cele de-o valoare apropiată cu ei şi ele.

Un tânăr de 24 de ani, fecior de bani gata şi frecvent degustător de băuturi scumpe asezonate cu “cigars” şi ceva  etnobotanice intră pe trecerea de pietoni şi “spulberă” trei tineri, doi băieţi şi o fată. Cei doi băieţi sunt omorâţi, iar fata este rănită. Dovedind înalte calităţi civice, derbedeul părăseşte locul faptei, aşa că, iniţial, accidental din buricul Craiovei din dimineaţa zilei de duminică  31 martie a fost decontat ca accident cu autor necunoscut.

“Autorul”  s-a prezentat după câeva ore şi a recunoscut că el a fost cel care a provocat nenorocirea. De mirare că justiţia locală a luat măsura arestării autorului dublului accident mortal, cunoscându-se lentoarea aparatului local în cazul VIP-urilor locale, fii de potenţi care au terorizat vreme îndelungată liniştea şi oamenii cetăţii. Este drept că nu toţi au legături şi relaţii în lumea procurorilor sau judecătorilor pentru a se  bucura de asemena favoruri.

Un alt şofer profesionist pârât ca având o astfel de profesie, reuşeşte performanţa de a spulbera evident, tot pe pasajul pietonal, doua fetiţe, două surori, una de 12, iar cealaltă de 13 ani, realizând o depăşire în această zonă şi neobservându-le pe cele două micuţe. Una moare pe loc, iar cealaltă, în stare gravă este preluată de salvare şi transportată la spital. La acest eveniment dramatic participă în calitate de medic un ministru actual al cabinetului şi un secretar de stat, cei doi oferind un exemplu de atitudine şi intervenţie omenească pentru acordarea primului ajutor  victimelor.

Din nefericire, cu toate că de câteva zile bune se flutură ameninţarea unor măsuri dure împotriva celor care nu respectă dreptul de prioritate al pietonilor, penetrează intersecţia pe roşu semaforic, depăşesc limita maximă admisă cu mai mult de 60 de jilometri la oră sau şofează după cea au consumat băuturi alcoolice, evenimentele rutiere ale ultimelor zile fac dovada că parte din corpul de conducători de autovehicule este absolut şi categoric insesnsibil la aceste avertismente.

Este regretabil că nu se apasă mai serios pe latura preventivă a fenomenului accidentogen generat de contravenţiile de mare pericol enumerate mai sus. Nu patru luni de suspendare, ci opt până la an pentru aceşti briganzi ai drumului public. Oameni buni, a spune hoţului că-i hoţ  nu trebuie să constituie un act de curaj, ci de civism, de garanţie că cei mulţi doresc linişte şi disciplină pe drumul public.

Iată, nu mai departe de sâmbătă, 6 aprilie, un tânăr de 18 ani reuşeşte să se dea peste cap, cu maşina şi să ucidă un adolescent de 17 ani. Viteza demenţială şi manevrele negândite au dus la “înnodarea direcţiei”, astfel că maşina a intrat în tangaj care s-a finalizat cu dezechilibrul şi rostogolirea maşinii.

Poliţia rutieră, prin şefii ei, se dovedeşte, încă, reticentă în a propune, spre pildă Televiziunii Naţionale, realizarea lunară a unei emisiuni social-economice cu tematică rutieră. Care este costul social al accidentului, cum suportă societatea aceste costuri, dar, mai ales, cum suportă familia consecinţele acestei nenorociri? Credeţi că nu aveţi material demonstrativ, material uman, mizerie umană, nefericire umană, domnule director al RTV? Credeţi ca nu veţi face rating? Credeţi că ar fi cineva care să conteste valoarea educativă a unei astfel de emisiuni? Morţii încă vii, răniţii încă teferi, aşadar victimile accidentelor de mâine şi familiile lor, poate chiar şi familia dvs. ar dori să afle, cât mai curând ce aveţi de gând în acest sens.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.