Detector antispionaj cu rolul de detectare a microfoanelor ascunse, descoperit de polițiști în ”recuzita” contrabandiștilor de țigări

Astăzi, 9 aprilie a. c, ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție, (Serviciile Județene Anticorupție Vaslui, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea și Galați), au efectuat 15 din cele 35 de percheziții dispuse și coordonate de procurorul de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Biroul Teritorial Vaslui, în scopul destructurării a cinci grupări infracționale organizate, specializate în comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 — 2017, în municipiul Bârlad au acționat mai multe grupuri infracționale organizate, având ca scop desfășurarea, în mod constant, de activități de primire, deținere, transportare și ulterior, de vânzare de țigări aduse din Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă, grupări structurate pe mai multe paliere, respectiv depozitare, transport, distribuție, comercializare și sprijin.

Totodată există indicii rezonabile că activitatea de introducere în țară a țigărilor provenite din Republica Moldova, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a fost înlesnită și de un lucrător al poliției de frontieră.

Unul dintre dosarele penale în cauză a fost inițiat ca urmare a unei sesizări din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DGA — SJA Vaslui, care au desfășurat un complex de acte procedurale, în baza ordonanțelor de delegare dispuse de procurorul de caz.

În urma perchezițiilor efectuate au fost găsite și ridicate aproximativ jumătate de milion de țigarete provenite din contrabandă, 110.000 lei, 8.700 euro, 1.450 lei moldovenești, un detector antispionaj cu rolul de detectare a microfoanelor ascunse, 3200 de cutii materiale pirotehnice deținute fără drept, 10 autoturisme în vederea aplicării sechestrului.

Totodată procurorii din cadrul Biroului Teritorial Vaslui au emis un număr de 50 mandate de aducere, care au fost puse în executare, persoanele în cauză fiind conduse la sediul Biroului Teritorial Vaslui din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea audierii și a dispunerii măsurilor legale.

La activitățile de astăzi au participat efective din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, precum și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui — Poliția Municipiului Bârlad.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul de Operațiuni Speciale Vaslui.

Acțiunea a fost derulată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și a Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pentru realizarea acțiunii au fost angrenate efective de aproximativ 200 de lucrători de poliție și jandarmerie.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.