Deţinătorii de arme şi muniţii, verificaţi de poliţişti

Sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Direcţiei de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, în ultimele şase luni, pentru verificarea respectării legii, de către persoanele fizice care deţin, poartă şi folosesc arme neletale supuse autorizării.

Au fost luate 2.362 de măsuri de suspendare, respectiv anulare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării.

Poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase şi de ordine publică au verificat, în perioada 10 septembrie 2012 – 5 martie 2013, deţinătorii legali de arme şi muniţii neletale supuse autorizării.

S-a avut în vedere verificarea îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza acordării autorizării persoanelor fizice să deţină, să poarte şi să folosească arme neletale supuse autorizării (art. 57, alin. 4 lit. a, b şi d din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată).

Astfel, au fost luate 625 de măsuri de suspendare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării (conform art. 59 alin. 2 lit. a din Legea nr. 295/2004). Persoanele faţă de care s-a dispus această măsură sunt suspecte în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, în 1.737 a fost luată măsura de anulare a dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării.

Dintre acestea, în 1.604 de cazuri măsura anulării a fost luată conform art. 59 alin. 1 lit. a din Legea nr. 295/2004, respectiv persoanele în cauză au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor în care a intervenit amnistia ori reabilitarea sau prezentau pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor.

În 133 de cazuri măsura anulării a fost dispusă pentru  nerespectarea condiţiilor de păstrare a armei, nedeclararea în termenul legal al domiciliului sau în cazuri în care a intervenit decesul deţinătorului.

Poliţiştii au aplicat 804 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 414.766 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.