Dezacord între deputaţii europeni privind Politica Agricolă Comună

Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) din cadrul Parlamentului European va avea luni seara, la Strasbourg, o reuniune extraordinară pentru a vota circa 500 de amendamente depuse de deputaţii europeni între votul raportului privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) după 2014, care a avut loc în cadrul Comisiei AGRI in ianuarie, şi votul prevăzut în sesiunea plenară a forului legislativ, în 13 martie.

 „Ofensiva” a fost lansată de grupurile politice ALDE (liberalii) şi verzii, care se opun unor propuneri din proiectul menţionat. Reuniunea din această seară a fost organizată la propunerea preşedintelui PE, Martin Schultz, tocmai pentru a evita dispute şi dezacorduri la vot în sesiunea plenară.

Regulamentul PE prevede că, în cazul în care numărul de amendamente depuse la un raport care urmează să fie votat în plen depăşeşte cifra de 50, poate fi convocată o reuniune extraordinară a comisiei de specialitate. Cele care primesc mai puţin de 10 % din voturi sunt automat eliminate de pe lista finală de vot din plen, ceea ce reprezintă o „ameninţare” pentru textele depuse de grupurile politice mai mici. Deputatul francez ecologist, Jose Bove, consideră acest lucru drept „o tentativă de sabotaj pentru a împiedica votul pentru o reformă adevărată a PAC, mai verde şi mai echitabilă”. Verzi pot obţine adoptarea unor amendamente depuse doar făcând alianţe de moment.

Nadège Chambon, de la Centrul de cercetare „Europa Noastră” consideră că, „poziţia  social-democraţilor în plen va fi determinantă. Dacă o treime dintre ei va vota cu dreapta (grupul popularilor europeni – PPE, n.r.) versiunea adoptată de comisia AGRI în ianuarie va fi votată”, lucru care va pune capăt ambiţiilor verzilor lui Bove. În opinia lui Charbon, în asemenea situaţii, primează naţionalitatea deputatului şi nu culoarea sa politică.

Un miting al organizaţiilor din domeniile agricultură şi mediu va avea loc marţi, la Strasbourg, tocmai pentru a reclama o reformă mai ambiţioasă, ajutoare pentru agricultori şi condiţionalităţile pe criterii de mediu.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.