DEZBATERE: “BANII PUBLICI, DOAR PENTRU CEI CU IDENTITATEA LA VEDERE”

In contextul actual european, lupta impotriva coruptiei se afla pe agenda tuturor dezbaterilor publice. Scurgerile de informatii din paradisurile fiscale au aratat, pentru prima data, cat de mare este industria care ascunde banii facuti ilegal ai politicienilor si ai inaltilor functionari publici care gestioneaza bugetele nationale si regionale in diferite state membre. Mii de miliarde de euro, bani europeni, sunt ascunsi in locatii de tip off-shore, sub protectia secretului bancar, utilizand scheme financiare foarte complexe. Recuperarea acestor sume a devenit o miza prioritara pentru toate statele lumii.

Romania este catalogata in literatura de specialitate drept “cash country”. Sumele rezultate din mica si marea coruptie, din evaziune fiscala si din alte activitati ilegale sunt transferate peste granita fizic, in genti, prin carausi, urmand apoi sa fie introduse in circuitul deja clasic de spalare a banilor.

AGENDA EVENIMENTULUI

 

10.00 – 10.10 Cuvant de deschidere

10.10 – 10.20 KeysFin – Activitatile off-shore ale companiilor romanesti

10.20- 10.30 Transparency International – Fluxurile financiare ilegale si impactul asupra economiilor nationale

10.30 – 10.40 Rise Project – Studiu privind companiile cu actiuni la purtator si contractele cu statul

10.40 – 10.50 Funky Citizens – Nereguli in gestionarea banilor publici la nivel national si local

10.50 – 11.00 Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

11.00 – 11.10 Pasi de urmat pentru schimbarea legislatiei in vigoare pentru ca beneficiarul final, real, al companiilor care gestioneaza contracte din fonduri publice sa fie cunoscut

 11.10 – 12.00 Dezbatere pe marginea proiectului de lege.

Pentru o tara cu foarte multe probleme sociale, economice si politice, coruptia este o problema de siguranta nationala. Stoparea modalitatilor prin care banii publici ajung in buzunare private este vitala pentru dezvoltarea economica, dar si pentru consolidarea democratiei in Romania.

Prin dezbaterea din data de 29 iunie 2017 organizatorii isi ne propune stabilirea unui punct de plecare in incercarea legitima de schimbare a legislatiei nationale astfel incat companiile care au actiuni off-shore sau actiuni la purtator sa nu aiba acces la contracte din bani publici. Transparenta trebuie sa fie maxima atunci cand e vorba despre bani publici.

ADRIAN NEGRESCU,
Project Manager, KEYSFIN

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.