Dezbatere cu tema „Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile” VIDEO

Academia Română organizează astăzi, 7 martie 2013, o dezbatere pe marginea revizuirii legii fundamentale a ţării.

Traian Băsescu şi Crin Antonescu participă la discuţii.

Băsescu cere parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la dezbaterea și analiza pe tema revizuirii Constituției, de la Academia Română, că legea fundamentală a țării trebuia modificată de acum cinci ani. Preşedintele a spus că revizuirea Constituției trebuie să ţină cont de referendumul din 2009 când populația a votat pentru 300 de parlamentari și un parlament unicameral.

Constituția trebuia revizuită acum cinci ani. Punctul de pornire trebuie să fie referendumul din 2009, nimeni nu poate ignora Articolul 1. Referndumul din noiembrie 2009 ştiţi foarte bine că acesta a vizat Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Raţiunea tehnică: la vremea la care s-a iniţiat proiectul de revizuire, ca şi referendumul, s-a pornit de la realităţile europene. Toţi ştiam că modificarea tratatului Uniunii implică parlament unicameral. Avem 588 de parlamentari, mai mult decat SUA şi foarte aproape de parlamentul european. Ne mai lipsesc 100, dar dacă mai aplicam actuala lege electorală pentru încă un rând, ajungem numeric la PE.

Încă nu ştim obiectivele. Ce vor să modifice aceste Comisii în instituţii. Va fi probabil momentul de afirmare a democraţiei în România.Un lucru trebuie înţeles şi în România, nicio majoritate nu este deasupra legii şi constituţiei, orice altă abordare este nedemocratică. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei.
Toată lumea anunţă revizuirea, nimeni nu anunţă obiective, nimenii nu vorbeşte despre aplicareaa voinţei poporului român.

O altă modificare este legată de reducerea de la 60 la 45 de zile al termenului de dizolvare a parlamentului în cazul în care sunt respinse două guverne. În proiectul de Constituţie izvorât tot din realităţile politice şi practice.

Actuala constituţie este bună din punctul de vedere al drepturilor cetăţenilor.

Am fost un preşedinte care şi-a menţinut mandatul numai prin aplicarea constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României

Din punct de vedere al activităţii justiţiei, am propus modificarea termenului de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore.
Degeaba şedinţele CSM sunt transmise în direct la tv, dacă votul este secret. Creşterea transparenţei activităţii CSM mi s-a părut importantă, din punctul de vedere al transparenţei statului. Credibilitatea statului este, în mod categoric, dată în primul rând de puterea judecatorească. În multe situaţii termenul de 24 de ore este inoperant.

Magistratul trebuie să raspundă pentru erorile judecătoreşti.
Curtea supremă a mai trecut peste hotării ale CCR.

Am înlăturat prerogativa preşedintelui de a prezida şedinţele CSM.Un alt set de clarificari este legat de probleme financiare ale statului. Aceste noi articole au fost introduse ca efect al evoluţiilor europene în ultimii ani şi ele viizează stabilirea la nivelul Constituţional a faptului că datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB, iar deficitul nu poate depăşi 3% din PIB.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat după discursul susţinut la Academia Română fără să asculte şi discursurile preşedinţilor camerelor Parlamentului.

Antonescu: Nu avem mize de natura schimbărilor fundamentale de regim constituţional

România va rămâne un stat unitar, angajat în structurile din care face parte, o democraţie constituţională şi parlamentară şi, „foarte probabil”, România va rămâne o republică, a spus preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, în discursul susţinut la Academia Română pe tema revizuirii Constituţiei.

Principalele declaraţii:

Pentru cine facem aceasta Constitutie, pentru cine o modificam? Nu o facem, cum cred unii, pentru viitorul presedinte. Nu o facem, cum cred altii, pentru comoditatea actualilor sau viitorilor prim-minstri in raport cu presedintele. Nu o facem pentru Parlament. Nu o facem pentru clasa politica.Constitutia va fi revizuita pentru cetateanul roman. Nu va fi o rupere istorica de regim Constitutional. Foarte probabil, Romania va ramane o republica. Nu avem mize de natura schimbarilor fundamentale de regim constitutional.

Avem obligaţia şi şansa de a adapta şi de a deschide fie şi la nivel de nuanţă o lege fundamentală care trebuie să rezolve crize, şi nu să le genereze.

Ambiţia celui care schimbă Constituţia este ca ea să dureze cât mai mult, să ofere garanţii.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” în colaborare cu Asociaţia Română de Drept Constituţional.

Invitaţie – program

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.