Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Dezbatere dedicată aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei

Publicat: marți, 08 octombrie 2013

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat pe 8 octombrie 2013, în calitate de vorbitor principal, la dezbaterea cu tema „România la Consiliul Europei – trecut şi perspective”, dedicată aniversării a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei, organizată de Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu şi Ministerul Afacerilor Externe.
În cadrul intervenţiei, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa acestui moment aniversar pentru ţara noastră, care reprezintă „o ocazie pentru a privi la parcursul pe care l-a avut România în drumul către democratizare şi consolidarea respectului pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale în România”.
Oficialul român a subliniat totodată că „în tot acest interval de timp, Consiliul Europei a fost un partener constant şi fidel al României, dovadă a importanţei pe care o are această organizaţie pentru Europa în domeniul promovării culturii democratice, a bunei guvernări şi a respectului între naţiunile membre ale Consiliului. Impactul aderării României a fost şi rămâne fundamental – un şir de transformări profunde ale României, de la mentalităţi la cadrul normativ, constituţional şi instituţional, aceste reforme constituind totodată factori esenţiali în procesul aderării ulterioare a României la Uniunea Europeană”.
De asemenea, demnitarul român a reafirmat angajamentul României de a contribui la procesele lansate sub egida Consiliului care au rolul de a întări principiile drepturilor omului, statului de drept şi ale democraţiei în Europa şi în lume, inclusiv prin răspândirea lor în vecinătatea României. A amintit în acest sens contribuţiile concrete ale României, de exemplu, organizarea în perioada 18-19 octombrie 2013, de către MAE şi Comisia de la Veneţia a conferinţei „Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice”, dedicată transferului de expertiză democratică din partea Consiliului Europei, inclusiv a României, pentru statele din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
De asemenea, Bogdan Aurescu s-a referit la impactul pozitiv al Consiliului asupra creării în şi de către România a unui veritabil model, larg recunoscut la nivel european, privind relaţiile interetnice, România fiind şi primul stat care a ratificat Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor naţionale.
La eveniment au mai participat oficiali ai Parlamentului României (preşedintele delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Ionuţ Stroe), ai Cancelariei Primului-ministru (Gyorgy Frunda, consilier onorific al Primului-ministru şi fost preşedinte al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei), ai autorităţilor locale (Ludmila Sfârloagă, preşedinta delegaţiei române la Congresul Puterilor Locale şi Regionale), Agentul Guvernamental român la CEDO, Catrinel Brumar, precum şi un reprezentant al Ambasadei Armeniei la Bucureşti, ţară care deţine în prezent Preşedinţia în exerciţiu a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei.

România a fost invitată să adere la Consiliul Europei (CoE) prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri (CM), adoptată la 4 octombrie 1993. La 7 octombrie 1993, România a semnat documentele statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, cu ocazia primului Summit al CoE, desfăşurat la Viena.
Aderarea la CoE, organizaţie fondată pe principiile respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pentru valorile democraţiei şi ale statului de drept, a contribuit la promovarea demersurilor României vizând integrarea în Uniunea Europeană (UE) şi apartenenţa la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).
În perioada noiembrie 2005-mai 2006, România a deţinut Preşedinţia CM, o oportunitate de a contribui la consolidarea mandatului politic al organizaţiei, vizând stabilitatea şi securitatea Europei printr-un proces de reunificare a acesteia.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16048

Publicat de la data oct. 8 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 noiembrie 2019, 16:11
 

NE
Noros
15°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:17
Apus: 16:45
Prognoza 20 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
16°C
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

E
Precipitaţii
10°C
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-11-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:00 si 13:00 In zona : Județul Ialomiţa;Județul Argeş: zona joasă; Se vor semnala : ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 242.099 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team