Dialog muzical european

  Țara noastră a fost primită în Uniunea europeană la 1 ianuarie 2007, iar Focșanii au fost primul oraș din țară care a marcat atunci evenimentul printr-un spectacol de mare anvergură. Cum tradiția, în această veritabilă Capitală a evenimentelor muzicale de amploare, s-a menținut, și în acest an toată Vrancea, parcă, și-a dat întîlnire pe străzile municipiului, timp de trei ore mulțimea asistînd la ”Caravana Europei”, o paradă stradală sub forma unei foarte reușite alegorii reunind elemente reprezentînd cele 27 de țări ale Uniunii. Coordonatorii proiectului, Andreea și Radu Fornea, au încredințat inspirat această desfășurare de forțe, cu costume atractive, trupei The Sky din Iași, care pe urmă a urcat pe scenă, oferind electrizante intermezzo-uri coregrafice pe aceleași principii. Astfel, am avut secvențe românești (călușul, dar și ”Ciuleandra”), austriece (vals vienez, normal), grecești (sirtaki), franțuzești (french can-can), irlandeze (cu un solist adolescent absolut fenomenal, campion european pe acest stil). Acestea au fost dialogurile coregrafice (pentru că și miile de spectatori din Piața Unirii dansau de mama focului!), pentru că apoi s-a trecut la recitalurile muzicale, în care nu o dată protagoniștii au aruncat mănușa colegilor europeani, adesea dovedindu-se mai buni. Unul din capitolele la care am stat cu fruntea sus a fost și de această dată cel ținînd de scenă-lumini-proiecții pe ecranul central și pe cele două laterale-sonorizare, toate la nivel internațional (Ovidiu Popică-”Visual emotion”), aspect confirmat și elogiat de zecile de vedete mondiale care au evoluat aici. Organizatorii, Consiliul județean Vrancea și Primăria Focșani, consultă în permanență publicul local, pentru a-i afla preferințele, așa încît și de această dată am avut cîteva premiere sau nume care au cîntat foarte rar la Focșani. DJ ca formație inițială, Răzvan Mircea Bătrînu a adoptat simpaticul pseudonim Boier Bibescu, fiind primit cu căldură de tineret. Cu barba-i stufoasă vopsită tricolor a fost ”mitraliat” în permanență de Nicu Blejan, care ne-a pus la dispoziție imaginile ce ilustrează acest articol. De-a lungul carierei, ”boierul” a colaborat cu Puya, Alex Velea (care este și nașul său), Delia, Corina, Ruby. S-a lansat cu ”Hazu toba basu”, s-a consacrat cu ”Stare de show”, ”Cum bate toba”, ”Îmi e dor”, ”Melodie de noroc”, ”Un cîntec fericit”, ”Monstru” și a devenit celebru cu ”Dan Spătaru n-a murit”, reluată în cor de întreaga piață. Un moment de vîrf al serii a fost marcat de recitalul lui Paul Surugiu-Fuego, așteptat cu nerăbdare de spectatorii dornici și de șlagăre de muzică ușoară, care s-a dovedit că-și au perfect locul alături de hip-hop, dance sau rock.

După cum se știe, Fuego a debutat oficial la festivalul de la Mamaia acum exact 25 de ani (Doamne, cum trece timpul!), adolescent timid venit de la Turda și îndrumat de George Grigoriu. De atunci, însă, cariera sa a mers din triumf în triumf, cu peste 35 de albume (dintre care o treime de colinde), distinse cu numeroase ”Discuri de Platină” și ”de Aur”, datorită tirajelor impresionante. Din 2012 este Artist al poporului din Republica Moldova, fiind un veritabil idol și dincolo de Prut. Dincolo de activitatea muzicală și aceea de teleast (emisiunea sa ”Familia Favorit”, de la Favorit TV, a împlinit 10 ani), după cum se știe este și un pictor foarte înzestrat, dar și un om de mare generozitate: prin proiectul său ”Art by Fuego” a ajutat peste o sută de artiști vîrstnici, dar și tineri de viitor. Programul său a fost foarte bine structurat pentru un asemenea concert, incluzînd și piese de factură etno, dar tot ”Ce seară minunată!” a făcut să răsune Piața Unirii din mii de glasuri, pe versurile lui Grigore Vieru. Și chiar că a fost o seară minunată, cu confirmarea popularității uriașe a lui Dorian Popa. Atleticul interpret, sosit într-un zglobiu costum galben, a fost pur și simplu asaltat de sute de admiratoare, supunîndu-se calm și fără grabă, chiar dacă regizorii de scenă Alexandra și Mihai Paraschiv erau îngrijorați dacă va mai ajunge la microfon! Actor, cîntăreț și sex-simbol, Dorian s-a făcut cunoscut în La La Band, apoi în serialele ”Pariu cu viața” și ”O nouă viață”, după care prezența în jurii și mai ales în diverse reality-show-uri l-au transformat într-o vedetă asediată la fiecare concert. N-a ocolit, în ovațiile publicului, în rîndul căruia a coborît de cîteva ori, titluri cum ar fi ”Cît trei”, ”Pe placul tău” sau cele lansate alături de Jo (”Dragoste nebună”), Corina (”Nimeni altcineva”) sau Ruby (”Bună, ce mai zici?”, ”Lasă cucu-n pace”).

 Constănțeanca Alessia, devenită cu puțină vreme înainte mamă, s-a revăzut cu plăcere cu Boier Bibescu, cu care a colaborat în trecut. Compozitoare și textieră, a mai lucrat cu 3 Sud Est, Don Baxter, Sistem, Play & Win. La fel de bună în muzica pop, dance sau house, a activat în trupa Oxygen, de la 14 ani luînd lecții de dans și canto. Densul său recital a inclus toate marile sale succese: ”Find me”, ”Every day”, ”Dubai”, ”Ploua”, ”Por favor”, ”Vino-ncoace”, ”Hacker de sentimente”, ”No more”, ”Vorbe letale” (imprimată alături de Pavel Stratan) sau ”Fată rea”.

Bucureștii nu mai sînt de multă vreme decît o Capitală a televiziunilor, studiourilor și caselor de producție, mai toate numele de pe firmament provenind din alte localități. Astfel, Lidia Buble este originară din Deva, fiind al 4-lea copil din cei…11 frați (de altfel, are vreo 25 de nepoți și peste 360 de verișori!), cîntînd de la 4 ani în biserica unde tatăl ei este pastor. A făcut atletism și gimnastică de performanță, fiind descoperită de Adrian Sînă de la Akcent, care i-a oferit primele sale mari succese: ”Kamelia” (peste 5 milioane de vizualizări pe youtube) și ”Noi simțim la fel” (6 milioane – hit care în 2014 a ocupat locul I la toate posturile de radio), dar, firește, n-a ocolit, alături de formația sa, nici hit-urile ”Le-am spus și fetelor”, ”Sub apă” (2018), ”Inima nu știe”, ”Cămașă”, ”Mi-e bine”, ”Mă cerți”, ”Eu voi fi”, ”Secrete”, ”Sărut mîna, mamă”.

Tot cu propria trupă de acompaniament a cîntat și Felicia Donose, alias Feli. Originară din Sebeș, firește că a colaborat cu DJ Phantom (Eddie Schneider), a cîntat rock, apoi a trecut la hip-hop, devenind cunoscută prin participarea la concursul TV ”Vocea României”, în 2012. În acest răstimp a lansat numeroase melodii de succes, cum ar fi cele care au alcătuit osatura recitalului: ”Cine te crezi?”, ”Să cînte trompetele” (cu BUG Mafia), ”Gelozia”, ”Perfect for you”, ”Va urma”, ”Timpul”, ”La boheme”, ”Acasă”, ”Bună de iubit” (ar fi făcut oare o figură mai bună decît The Humans în semifinala Eurovision? Poate…), precum și două reluări după faimoase piese folclorice, ”Cine iubește și lasă” și ”Constantine, Constantine”, chiar dacă titlul ei fetiș rămîne ”Creioane colorate”. Voce bună, sigură, una din puținele certitudini lansate de concursurile muzicale de la posturile TV comerciale, unde a cînta în românește a devenit aproape o rușine…

Se înțelege, fiecare din cei amintiți aici a avut segmentul său de public, a fost așteptat înainte și după recital, dar e greu de egalat popularitatea actuală a lui Smiley, datorată în primul rînd aparițiilor TV, în juriu sau ca prezentator, la postul cu cea mai mare cotă de audiență, la care însă trebuie să adăugăm șarmul său, charisma, aerul modern și nonșalant. Andrei Tiberiu Maria este originar din Pitești (ce vă spuneam mai sus?), a studiat chitara clasică, din 2001 consacrîndu-se în cadrul trupei Simplu, cu hit-uri cum ar fi ”Oare știi?”, ”Oficial îmi merge bine”, ”Zece”, unele menținute și azi în repertoriu. Se consacră unei cariere solistice în 2008, succesele neîntîrziind: ”În lipsa mea”, ”Preocupat cu gura ta”, ”Am bani de dat”, ”Plec pe Marte” (cu Cheloo), ”Dream girl”. Joacă în filme, participă la concursuri de dans, cucerește zeci de premii și înființează o casă de producție care se numește, dacă tot a adoptat pseudonimul Smiley…”Ha Ha Ha Production”, unde lansează zeci de talente. Cu ”Dincolo de cuvinte”, ”Acasă” sau ”Vals” (titlu din 2018) și-a consolidat statutul de autentic star al momentului. Așa cum se obișnuiește, cartierul general al evenimentului european a fost, ca de fiecare dată, la ”hotelul vedetelor”, Laguna, unde, pe terasa de pe malul lacului îmbietor, doamna Mirela Cristea, gazdă impecabilă, a coordonat cu discreție și eleganță toate micile detalii atît de importante, la urma urmei, pentru reușita unui eveniment care a durat peste nouă ore și s-a încheiat în ovațiile miilor de spectatori din Piața Unirii.

 

Octavian URSULESCU

foto: Like FX by Infinity Sounds

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.