Dicționarul. Îl folosim zi de zi, dar ce știm despre apariția lui?

Dicționarul este o operă lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui dialect, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc., organizate într-o anumită ordine (de obicei alfabetică) și explicate în aceeași limbă sau traduse într-o limbă străină.

Din păcate, nu există date exacte cu privire la apariția primului dicționar în lume, dar conform datelor adunate până acum, se pare că primele dicționare datează încă din vremea vechilor greci, când schimbările apărute în limbă au făcut unele cuvinte neinteligibile. Astfel, în Evul Mediu au apărut dicționarele de limbă latină, dat fiind faptul că latina era limba în care se preda.
Unele dintre cele mai recunoscute dicționare la nivel internațional sunt dicționarele editate în Marea Britanie, Franța sau Statele Unite.

Un factor foarte important în dezvoltarea englezei moderne îl constituie apariția tiparului. Acesta a fost adus în Marea Britanie de către William Caxton în 1476. Cărțile s-au ieftinit și, prin urmare, oamenii au început să citească mai mult. Apariția tiparului a condus și la standardizarea limbii engleze, latina fiind, încet-încet, eliminată. Astfel, în 1604 a apărut primul dicționar de limbă engleză, ‘A Table Alphabeticall’, editat de Robert Cawdry. Dicționarul conține în jur de 3000 de cuvinte, dar depinde în așa mare măsură de cele trei surse folosite, încât ar putea fi foarte ușor trecut la categoria plagiat. Majoritatea dicționarelor de la acea vreme erau mici și erau de obicei făcute de persoane care agreau această activitate și o practicau în timpul liber, ca pe un hobby. John Kersey the Younger (cel tânăr) este considerat a fi primul lexicograf a cărui lucrare introductivă, ‘A New English Dictionary’, a apărut în 1702. A fost urmat, în 1720, de ‘A Universal Etymological English Dictionary’, al lui Nathan Bailey.

Noah Webster, născut în Connecticut în 1758, a fost un apărător al Convenției Constituționale în timpul Revoluției Americane. El a crezut în dezvoltarea culturală independentă a Statelor Unite, inclusiv îmbogățirea vocabularului cu expresii, pronunție și stil propriu, independente de engleza vorbită în Marea Britanie. În 1806, Webster a publicat ‘A Compendious Dictionary of the English Language’ (Compendiu de limbă engleză), primul dicționar american, în adevăratul sens al cuvântului.

Dicționarul lui Jean Nicot ‘Thresor de la langue française, tant ancienne que moderne’ editat la Paris în 1606 reprezintă cheia dezvoltării lexicografiei franceze. Însumând cele patru ediții ale dicționarului bilingv al lui Robert Estienne, ‘Dictionaire françois-latin’ (prima ediție a apărut în 1539) lucrarea lui Nicot își asumă existența francezei ca limbă de sine stătătoare. Vocabularul și explicațiile sunt ilustrate prin aproximativ 200 de referințe din toate perioadele istorice, începând cu Homer, dar și prin analogii cu cuvinte din alte limbi europene. Academia franceză a fost fondată de către Cardinalul Richelieu în 1635, cu scopul de a edita un dicționar francez complet. Până în prezent au apărut nouă ediții ale Dicționarului Academiei Franceze, prima datând din 1694.

Astăzi, dicționarul a devenit un material indispensabil nu numai celor care nu cunosc sensul unui cuvânt din limba maternă, ci și celor care doresc să învețe o limbă străină. Mai mult decât atât, dicționarele au evoluat către toate domeniile de activitate, fiind specializate în funcție de domeniile de interes. Există dicționare cu termeni medicali, tehnici, dicționare de etimologie sau de istorie. Introducerea dicționarelor pe internet facilitează mult selectarea și folosirea acestora, având în vedere răspândirea foarte largă a programelor electronice.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.