OMS: Oamenii nu percep calitatea aerului ca pe un risc major pentru sănătate

Principala provocare în abordarea problemelor legate de calitatea aerului este faptul că oamenii nu cunosc riscul pe care îl reprezintă pentru sănătatea lor, a declarat Maria Neira, director pentru sănătate publică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Domnia sa a subliniat faptul că oamenii, atunci când se gândesc la bolile legate de mediu, presupun că este vorba doar de “lipsa accesului la apă curată sau pesticide” și nu consideră calitatea aerului un risc major. Acest lucru nu este neapărat valabil în cazul locuitorilor din Shanghai sau Beijing, unde poluarea este mai vizibilă, ci mai degrabă celor care locuiesc în alte zone, precum Uniunea Europeană, unde poluarea este “invizibilă”.

La nivel mondial, poluarea internă și cea exterioară combinată este responsabilă pentru peste 6,5 milioane de decese în fiecare an, se arată într-un rapost al OMS.

Calitatea slabă a aerului provoacă 36% din cazurile de cancer pulmonar, 34% din decesele provocate de accidente vasculare cerebrale și 27% din bolile de inimă. Conștientizarea este deosebit de importantă pentru a instiga acțiunea “la nivel de oraș și de stat”, a spus directorul OMS pentru sănătate publică.

Ea a insistat că aceste acțiuni ar trebui să includă utilizarea energiei regenerabile, o mai bună gestionare a deșeurilor – incinerarea este utilizată în majoritatea orașelor – și dezvoltarea unui transport accesibil și curat.

De asemenea, tratatele internaționale, în special acordul de la Paris privind schimbările climatice, trebuie privite nu numai ca instrumente de abordare a problemelor de mediu, ci și pentru sănătatea publică.

Este important să spunem că este posibilă combaterea poluării aerului și reducerea riscului expunerii și a numărului de decese”, a concluzionat Maria Neira.

Pentru a-și face cunoscute încercările de sensibilizare a opiniei publice cu privire la riscurile de sănătate legate de poluare, OMS va organiza prima sa conferință privind poluarea aerului și sănătatea în octombrie 2018.

Asociația de sănătate Alianța pentru Sănătate și Mediu (HEAL) și OMS au găzduit, miercuri, 14 februarie, la Bruxelles, o dezbatere pe tema poluării aerului și invitând UE să ia măsuri decisive pentru calitatea aerului.

 

Sursa: Green Report

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.