Directorul Institutului Confucius din Bratislava amenință în scris un expert slovac

Directorul (slovac) al Institutului Confucius din Bratislava, Ľuboslav Stora, i-a trimis unui expert o misivă în termeni de amenințare de tip mafiot. Presa internațională citează și din mesaj: „Dormi bine? Ar trebui să fii foarte stresat când mergi pe stradă”.

Despre ce este vorba?

Despre un document pe care l-a făcut public directorul executiv al Institutului central-european de studii asiatice, Matej Šimalčík, mai precis un studiu din care reiese prezența chineză masivă în universitățile slovace – 23 de unități de învățământ superior și Academia de Științe a Slovaciei au sute de legături formale și informale nu doar cu universități din China, ci și cu alte entități din statul asiatic, iar interesul părții chineze pentru extinderea acestui tip de legături este notabil.

Mai mult, documentul arată că „în Slovacia, cooperarea cu entitățile chineze suferă de un nivel foarte redus de transparență, iar legile noastre nu cer entităților chineze, în special corporații, să-și declare proprietarii”.

Pentru Šimalčík, mesajul nu a fost de natură să-l sperie, expertul doar arătându-se surprins că amenințările mai mult sau mai puțin voalate vin din partea unui conațional care conduce un institut al statului chinez, ce are pe frontispiciu scopuri nobile, ca educația și cultura.

Este de spus aici că de doi ani cel puțin serviciile de intelligence din Slovacia arată, în rapoartele lor, că serviciile chineze care operează în statul european încearcă să obțină cât mai multe informații, în special pe direcția telecomunicațiilor, aspecte semnalate și de Consiliul de Securitate al Republicii Slovacia încă din 2019.

După ce presa a făcut un scandal național din mesajul directorului Institutului Confucius, acesta s-a mărginit la a-și cere scuze, afirmând că „prin această reacție absurdă nu am vrut decât să punctez… absurditatea afirmațiilor din raport”.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.