European Policy Office: consumul din UE, responsabil pentru distrugeri de ecosisteme

Poate părea uluitor pentru cei care știu că Uniunea Europeană a făcut tot posibilul să-și stabilească ținte de mediu care s-o facă un campion mondial în problema reducerii emisiilor și trecerrii la o economie verde să afle că blocul comunitar, cu obiceiurile sale de consum, este cel de-al doilea mare responsabil al lumii de defrișările și distrugerile ecosistemeor din alte părți ale lumii, în special din America de Sud.

Potrivit lui Anke Schulmeister-Oldenhove, de la European Policy Office, care a realizat un document extins pe această temă, Uniunea Europeană joacă un rol masiv în distrugerea pădurilor tropicale, a savanelor și a zonelor umede din toată lumea.

Cercetarea arată că în perioada 2005-2017, blocul comunitar a contat cu 16% în amintitele distrugeri, fiind surclasată doar de China.

De la hamburger la ciocolată și șampoane, de la soia necesară bovinelor europene până la carnea de vită argentiniană entru care se taie în neștire păduri pentru a se face loc pășunilor, de la uleiul de palmier până la plantațiile tot mai extinse de cacao, care trebuie obligatoriu, în numele consumului, să ia locul ecosistemelor preexistente, aproape toate lucrurile pe care le cumpărăm zilnic, într-o varietate care ne face să ne simțim atât de bine, vin cu un preț major pentru natura dintr-o parte sau alta a lumii.

Vestea bună este că Uniunea Europeană este nevoită de noua și ambițioasa sa politică de mediu să facă o lege fermă și extinsă, care este în lucru și care este așteptată în luna iunie.

Aici se va vedea ce vrea să implementeze blocul comunitar pentru a nu mai fi parte a problemei, ci a soluției.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.