Discuţii aprinse pe marginea admiterii la facultate

Notele din liceu vor putea fi luate din nou în considerare la admiterea în facultate, scrie edu-news.ro. Decizia aparţine însă universităţilor.

Măsura face parte din ordinul privind organizarea admiterii la facultate pentru anul universitar 2013-2014, publicat  în Monitorul Oficial.

Anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universităţile nu au putut folosi mediile din timpul liceului.

Iată care sunt cele mai importante prevederi ale ordinului:

  • admiterea poate fi organizată în sesiuni, înainte de începerea anului universitar / Ordinul de anul trecut preciza că se pot organiza maximum 2 sesiuni de admitere
  • la admiterea în facultăţile unde predarea este în limba română, la solicitarea scrisă a candidaţilor care au susţinut la BAC şi proba la limba şi literatura maternă, examenul de admitere se poate susţine şi în limbile materne respective
  • un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent
  • la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţă şi/sau notele din anii de studii

În ceea ce priveşte examenul de licenţă, acesta constă din două probe, la fel ca anul trecut:

  • proba 1: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate
  • proba 2: prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţa/proiectului de diplomă

Examenul de disertaţie constă într-o singura probă. Mai exact, prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. Susţinerea lucrării este publică, iar media de promovare trebuie să fie cel puţin 6.00.

De cealaltă parte, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale păstrarea ca modalităţi de admitere în învăţământul universitar a mediei/notelor obţinute la probele examenului de bacalaureat şi a examenului de admitere, organizat de către facultăţi, scrie buzznews.ro .

În contextul adoptării de către Ministerul Educaţiei Naţionale a Ordinului Ministrului numărul 3544 din 15.04.2013 prin care a fost stabilit cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul superior, Consiliul Naţional al Elevilor manifestă dezaprobarea privind reintroducerea prevederii de la punctul 3 al articolului 12, la mai puţin de un an de la introducerea admiterii pe bază de examen, considerată a fi cea mai bună metodă de a realiza o selecţie relevantă şi corectă.

Conform articolului 12, punctul 3 al OMEN, “La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţă şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform metodologiei proprii.” Facultăţile au posibilitatea să stabilească pe baza propriei metodologii utilizarea notelor din anii de studiu ca metodă de admitere, influenţând astfel elevii să se îndrepte spre aceste facultăţi, în detrimentul celor care organizează examen de admitere.

Consiliul Naţional al Elevilor, reiterează ideea că, în calitate de structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale, astfel de propuneri trebuie dezbătute, atât în cadrul structurilor reprezentative ale elevilor, cât şi a studenţilor şi chiar a păriniţilor, iar decizia aplicării unor modificări ar trebui să reflecte necesitatea măsurilor, analiza nevoilor şi să corespundă soluţionării acestora.

De asemenea, consideră că aceste modificări tardive ale regulilor de organizare a procesului de admitere în universităţi îi determină pe elevi să pună accentul pe notele obţinute în timpul liceului şi nu pe calitatea cunoştiinţelor şi competenţelor, care necesită a fi acumulate pentru promovarea examenului de Bacalaureat şi a unui examen de admitere.

Nu în ultimul rând, CNE crede că o asemenea schimbare în contextul unei perioade foarte scurte de timp, înaintea examenului, poate creea confuzii în rândul elevilor, aceştia nefiind orientaţi spre a obţine notele necesare admiterii la facultate pe parcursul ultimului an de studiu,admiterea realizându-se până în prezent doar prin cele două modalităţi anunţate la începutul anului şcolar.

În urma analizării situaţiei, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei Naţionale păstrarea ca modalităţi de admitere în învăţământul universitar a mediei/notelor obţinute la probele examenului de bacalaureat şi a examenului de admitere, organizat de către facultăţi, în baza propriei metodologii. Astfel, facultăţiile vor fi nevoite să menţină standardele calitative ridicate, prin evaluarea corectă a nivelului de pregătire al elevilor, crede CNE.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.