Zgomotele, factor perturbator în luarea unor decizii

Zgomotele ne fac să luăm decizii greşite. Asta e concluzia la care au ajuns câţiva colaboratori de la Universitatea Princeton.

Aceştia au realizat un experiment, pe oameni şi pe şobolani, pentru a afla în ce etapă de procesare a datelor creierul face greşeli atunci când trebuie să luăm o decizie.

La experiment au participat patru studenţi şi 19 cobai. Aceştia au fost puşi unor zgomote din stânga şi din dreapta lor şi să determine din ce direcţie s-au auzit cele mai multe.

În urma răspunsurilor date de absolvenţi s-a constatat că majoritatea au făcut o alegere corectă, însă uneori greşeau, mai ales în cazurile în care zgomotele din ambele părţi se suprapuneau.

Potrivit cercetătorilor, aceste erori de procesare a datelor, care ne fac să luam în anumite condiţii decizii greşite, se întâmplă din cauza zgomotului.

Pentru a lua o decizie este nevoie de informaţie, însă cu cât aceasta este mai complicată, cu atât este mai mare volumul de date. Zgomotul este mărit, iar luarea unei decizii este îngreunată.

edu-news.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.