Doar 15.600 de mașini noi s-au cumpărat în primele trei luni ale anului

Piaţa auto a scăzut în primele trei luni cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 15.615 unităţi, conform datelor anunţate joi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„În continuare, vânzările sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (84% din total în luna martie), cele către persoanele fizice reprezentând doar 16% din total (în scădere faţă de luna precedentă cu 3 puncte procentuale). În plus, continuă să se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 53.000 unităţi la autoturisme şi 11.200 la vehicule comerciale, au o creştere de 50%, respectiv 12,3% faţă de 2012. Din aceste cifre rezultă că la fiecare autoturism nou vândut în România au fost aduse alte 4,7 rulate”, se arată într-un comunicat al APIA.

Conform documentului, aproximativ 28.730 unităţi au o vechime de 10 ani.

„Aceste cifre sunt de natură să îngrijoreze atât autorităţile centrale ale statului, care se confruntă în mod evident cu o scădere a încasarilor la bugetul de stat (TVA, taxe şi impozite aferente vânzărilor de autoturisme noi), cât şi autorităţile locale, populaţia din principalele oraşe fiind în mod cert afectată de creşterea poluării aerului. Este de aşteptat şi analizat în perioada următoare dacă şi în ce măsură Timbrul de mediu şi Programul de înnoire a parcului auto vor contribui la redresarea acestei situaţii”, conform comunicatului de presă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.