Documentarul "Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei" integral pe YouTube

Situaţia din Roşia Montană se caracterizează printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Compania plănuieşte să radă de pe faţa pamântului o mare parte din comună şi împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ aurifer din Europa.

Exploatarea va implica utilizarea de cianură foarte toxică pentru extragerea aurului din rocă, cu potenţial fatal pentru mediul înconjurător şi frumoasele peisaje din zonă. Peste 2000 de oameni ar urma să-şi piardă casele. Mulţi dintre ei au ales să se mute în oraşele mari, însă un grup de locuitori înfruntă  compania şi îşi apără casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenţii şi suporterii proiectului minier desparte chiar şi familii.

Documentarul a debutat în cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, în 2012 şi la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc. Filmul se doreşte a fi un portret al binecunoscutei localitătii miniere Rosia Montană sub a cărei case, grădini, munţi şi păduri se găsesc cele mai mari zăcaminte de aur din Europa. Documentarul adoptă un stil observational, fără naraţiune, cu replici acompaniate şi discret comentate doar de muzica cu caracter folcloric şi world music (Maria Tănase, trupa Zarada). Interviurile, declaraţiile, confesiunile localnicilor din documentar vorbesc de la sine şi îi conferă ocazia publicului spectator să-şi formeze propria opinie.

Dupa cum se ştie, localitatea – şi împreună cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitatea – ar urma sa fie distruse dacă firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) şi-ar realiza proiectul. Astfel localnicii se văd puşi în situaţii dificile, conflictuale.

Regizorul german Fabian Daub – un realizator independent din Hamburg, fără legături biografice cu România şi mai ales fără niciun fel de obligaţii faţă de cele două ‘tabere’ – îi invită pe localnici să-si spună propriul punct de vedere, indiferent că sunt “pro” sau “contra” proiectului minier.

Filmul ajută publicul să înteleagă ce se întamplă cu mineritul şi oamenii care au decis să rămână să trăiască acolo, cum văd ei situaţia.

Sursa: http://cinema-edu.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.