Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit nume romanesti

Publicat: miercuri, 10 mai 2017

                                                                                            Asteroidul Marius-Ioan

Doi asteroizi au primit numele Presedintelui Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Dr. Fizician Marius-Ioan Piso, si a primului si singurului cosmonaut roman, Dumitru-Dorin Prunariu. Noile nume de asteroizi — (10466) Marius-Ioan si (10707) Prunariu — au fost anuntate în circulara publicata de catre Uniunea Astronomica Internationala in aprilie 2017. Propunerea numelor a venit din partea Institutului Astronomic al Academiei Romane.

(10466) Marius-Ioan este un asteroid descoperit in 1981, pe 1 martie. Are un diametru de 2.6 km, semiaxa mare de 2.332 unitati astronomice (U.A.) [1] si o perioada de revolutie de 1301 zile. Asteroidul poate ajunge la o distanta minima de Pamant de 1.13 U.A. Numele actual a fost ales pentru a onora activitatea profesionala a Dlui Dr. Fizician Marius-Ioan Piso. De numele sau se leaga infiintarea Agentiei Spatiale Romane (ROSA) in 1991 si obtinerea statutului acesteia de organizatie independenta 4 ani mai tarziu, fondarea Institutului de Stiinte Spatiale, dar si startul cooperarii dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana (ESA). Datorita preocuparii sale constante pentru dezvoltarea institutelor de cercetare si industriei spatiale in Romania, aceasta colaborare s-a concretizat in aderarea tarii la Agentia Spatiala Europeana, in ianuarie 2011.

Marius-Ioan Piso a contribuit la dezvoltarea politicilor spatiale din Romania, iar in anul 2003 a participat la procesul de elaborare a primului Regulament Spatial European.

In prezent, Marius-Ioan Piso este Presedintele si Directorul Executiv al Agentiei Spatiale Romane (ROSA), precum si: membru al Consiliului Consultativ al Academiei Internationale de Astronautica IAA (din 2006), reprezentant national in Comitetul Stiintific NATO (din 2004) si membru al bordului Grupului Consultativ pe Tehnologii Spatiale din cadrul Organizatiei pentru Cercetare si Tehnologie din NATO (din 2005), reprezentant al Romaniei la Agentia Spatiala Europeana (din 1998), printre altele.

                                                                                                      Asteroidul Prunariu

Asteroidul (10707) Prunariu a fost descoperit in acelasi an (în 1981), pe 24 octombrie. Cu un diametru de 6.0 km si semiaxa mare de 2.431 U.A., acest asteroid face o rotatie in jurul Soarelui în 1385 de zile. Asteroidul poate ajunge la o distanta minima de Pamant de 0.87 U.A. Numele asteroidului este acum legat de primul si singurul cosmonaut roman care, la varsta de 28 de ani, a zburat la bordul Soyuz 40 pana la complexul orbital Salyut 6 intr-o misiune cosmica ce a durat aproximativ 8 zile. Dumitru-Dorin Prunariu este Presedinte Onorific al Agentiei Spatiale Romane si vicepresedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Dumitru-Dorin Prunariu, prin Comitetul ONU pentru utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (UN COPUOS) si cu sustinerea Asociatiei Exploratorilor Spatiali (ASE), a fost implicat activ in adoptarea Declaratiei ONU ce proclama 30 iunie ca fiind Ziua Internationala a Asteroidului – o initiativa menita sa atraga atentia asupra asteroizilor si a modalitatilor in care Pamantul poate fi protejat de un posibil impact periculos.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) sprijina si promoveaza la nivel national initiativa Ziua Asteroidului in calitate de partener oficial al campaniei globale. Lansarea oficiala a evenimentului din acest an a avut loc pe data de 17 februarie 2017, la Luxemburg.

Astfel de actiuni educationale vin in sprijinul unor eforturi globale in domeniul apararii planetare, domeniul in care Romania este puternic implicata. La nivelul ESA, Agentia Spatiala Romana a prioritizat participarea Romaniei la Programul Optional „Space Situational Awareness”, concentrat pe detectarea si manipularea asteroizilor potential periculosi, precum si supravegherea conditiilor de meteorologie spatiala care ne pot afecta infrastructura terestra si spatiala. Concret, eforturile Romaniei sunt concentrate in misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA si misiunea AIM. De asemenea, Romania urmareste dezvoltarea unui radar cu capacitatea de a detecta obiecte de 1 cm, de la o distanta de 500 km.

Pentru a creste nivelul de vizibilitate si intelegere a acestui domeniu de catre comunitatea stiintifica si industriala din Romania, ROSA organizeaza frecvent evenimente dedicate acestui subiect, precum Sesiuni Informative pentru Industrie sau conferinta anuala IAA asupra Sistemelor Spatiale ca Infrastructuri Critice.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=80426

Publicat de la data mai 10 2017. Categorii EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 22:44
 

N
Parţial noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 07-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 247.054 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team