Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

BERD a îmbunătăţit până la 4% estimarea de creştere economică a României în 2017

Publicat: miercuri, 10 mai 2017

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%,  potrivit unui raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), emis miercuri. Estimarea este superioară celei din noiembrie 2016,  când berd vedea un produs intern brut cu  3,7% mai mare decât cel din 2016.

Creșterea așteptată pentru România este una dintre cele mai mari dintre cele ale celor 36 de țări în care operează BERD.

„Fluxurile de capital spre țările berd au fost mai puternice decât era de așteptat în primele luni ale anului 2017, având în vedere înăsprirea graduală a politicii monetare în SUA, ceea ce relevă faptul că ritmul acesteia este acum mai redus decât cel anticipat”, spune raportul BERD.

Anul viitor, creşterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituţia financiară internaţională.

„După un avans de 3,9% în 2015, economia României a crescut cu 4,8% în 2016, sprijinită de cererea internă solidă. Principalul motor de creştere a economiei în această perioadă a fost consumul privat, pe fondul unui venit disponibil mai ridicat (sprijinit de reducerea TVA şi de majorarea salariilor), îmbunătăţirii pieţei forţei de muncă şi al inflaţiei scăzute. Consumul va continua să stimuleze creşterea în 2017 şi în 2018, sprijinit de o nouă creştere a salariului minim şi a salariilor din sectorul public, care fac parte din promisiunile electorale ale formaţiunii politice aflată la guvernare ”, spune raportul BERD.

Programul de guvernare al actualului Executiv se bazează pe o creştere de 5,2%, iar Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a păstrat aceeaşi estimare de 5,2% în primăvară.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport “World Economic Outlook”.

Mai mult, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, se aşteaptă la o creştere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, ca urmare a contribuţiei agriculturii, potrivit unei estimări din 12 aprilie, dinainte de fenomenele meteorologice care au compromis o parte din culturi.

În raportul publicat miercuri, berd amitește de riscul depăşirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB, în urma majorării salariilor, care vor menține cheltuielile guvernamentale la un nivel ridicat în 2017.

Pe de altă parte, economiștii berd se așteaptă la o uşoară îmbunătăţire a exporturilor nete, ca urmare a eventualelor creşteri ale partenerilor economici ai României. Consumul intern va compensa o parte a acestor efecte pozitive

Totodată. investiţiile private vor fi sprijinite de anularea taxei pe construcţii şi de costul scăzut record al finanţării.

BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România, de la începutul activităţii sale. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=80472

Publicat de la data mai 10 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 22:38
 

N
Parţial noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 07-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 247.054 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team