Două din trei conexiuni de internet fix permit viteze de cel putin 100 Mbps

„Desi internetul mobil asigura nevoia de a avea acces la informatiile online oricand si oriunde, internetul fix este cel care furnizeaza viteze suficient de mari pentru cantitatile uriase de date descarcate sau incarcate in retele. De aceea, numarul conexiunilor de internet fix care permit viteze de cel putin 100Mbps a continuat sa creasca si in anul 2017, ajungand la 3,2 milioane, ceea ce reprezinta 67% din totalul conexiunilor de internet fix din Romania”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Evolutia internetului fix

Conform statisticilor ANCOM, numarul total al conexiunilor la internet fix din Romania a ajuns la 4,8 milioane la finalul anului 2017, inregistrand o crestere anuala de 7%. Prin intermediul acestora, in 2017 s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, in timp ce consumul mediu lunar per conexiune a fost de 92 GB.

Numarul de conexiuni prin fibra optica aproape s-a dublat (+94%), ajungand la 1,1 milioane. De altfel, majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel putin 100Mbps, 11% intre 30-100Mbps, 13% intre 10-30 Mbps, doar 9% fiind conexiuni cu viteze de pana in 10Mbps.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodarii a fost de 58%, in crestere anuala cu 4 puncte procentuale.

In functie de numarul total de conexiuni la internet fix la sfarsitul anului 2017, liderul pietei avea o cota de piata de 49%, principalul competitor 21%, urmatorul competitor 13%, ceilalti furnizori insumand 17%.

Internet fix in urban vs. rural

O crestere insemnata, cu peste 13% comparativ cu sfarsitul anului anterior, a cunoscut-o numarul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane, in timp ce in mediul urban cresterea a fost mai lenta, de 5%, pana la 3,4 milioaneRata de penetrare era de 71% in urban si de 41% in rural.

Evolutia telefoniei fixe

Gradul de utilizare a telefoniei fixe a continuat sa scada semnificativ pe parcursul anului 2017, inregistrandu-se scaderi atat in ceea ce priveste numarul de linii de acces(-5%, pana la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, ajungand la 2,7 miliarde minute).

Astfel, media lunara a traficului realizat de la o linie fixa a ajuns la 57 de minute, mai putin cu 8 minute fata de valoarea medie din anul 2016.

In functie de numarul de linii de acces, la 31 decembrie 2017, liderul pietei avea o cota de piata de 43%, principalul competitor de  33%, urmatorul competitor de 14%, ceilalti furnizori insumand 10%. In ceea ce priveste traficul de voce, liderul pietei a avut o cota de piata de 48%, principalul competitor 28%, urmatorul competitor 7%, ceilalti furnizori insumand 16%.

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si va fi disponibil in curand pewww.ancom.org.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.