Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Dragnea: Procesul de modernizare a României este ireversibil

Publicat: vineri, 19 iulie 2013

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării regionale şi Administraţiei publice, a continuat prezentarea criteriilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare, joi, la Ploieşti, unde a supus dezbaterii publice rezultatele unor studii realizate de Comitetul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG).

Dragnea a amintit, la începutul prezentării, că primele discuţii despre regionalizare au debutat în urmă cu 11 ani, subliniind că, la acel moment, au participat unii dintre invitaţii prezenţi la dezbaterea de astăzi şi membri ai Uniunii Consiliilor Judeţene, însă întâlnirile nu s-au concretizat cu decizii ferme, iar amânarea acestui proces nu a favorizat dezvoltarea României.

“Procesul de modernizare a României este ireversibil. Că se va produce în acest an sau anul viitor, vom vedea, dar acest proces va avea loc”, a declarat viceprim-ministrul.

Ministrul a precizat că proiectul de regionalizare nu prevede desfiinţarea judeţelor şi comunelor, ci dimpotrivă, ministerul încurajează asocierea lor în proiecte comune, care să atragă fonduri naţionale şi europene, şi proiectează instrumente în acest sens. Totodată, procesul ar putea constitui cadrul pentru realizarea ghişeului unic: Obiectivul regionalizării îl reprezintă asigurarea unui nivel minim de dezvoltare pentru toţi cetăţenii, în fiecare colţ al ţării. Prin regionalizare şi descentralizare, sistemul administrativ se poate reforma. Ne dorim ca cetăţeanul român să nu mai piardă la fel de mult timp în relaţia cu diferite instituţii publice, aşa cum se întâmplă în prezent, ci să poată rezolva totul într-un singur loc, la primărie”.

 Cu privire la variantele de lucru pentru zona de sud a ţării, viceprim-ministrul a arătat că este analizată posibilitatea ca Bucureştiul să fie inclus în regiunea Muntenia, în condiţiile în care regiunile cu mai mulţi poli de dezvoltare asigură o dezvoltare mai echilibrată a regiunii decât cele monopolare: „Capitala atrage multe investiţii şi oameni de înaltă calificare din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, de exemplu. Aceste judeţe se depopulează, iar şansa lor de dezvoltare se diminuează. Sunt doar două judeţe care au rezistat acestui aspirator puternic, Prahova şi Argeş. Şi atunci trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva ar fi bine ca Bucureştiul să facă parte integrantă din Regiunea Muntenia, în forma sa actuală sau în altă formă. Şi pentru Bucureşti ar fi important să aibă unde să se extindă”.

Dezbaterea face parte din seria consultărilor în plan local organizate de Ministerul Dezvoltării Regonale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru definitivarea propunerilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare. MDRAP a iniţiat, în ultimele trei luni, consultări similare la Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj, Galaţi, Constanţa, Sibiu şi Băile Balvanyos. La evenimente au participat membri ai grupului de lucru academic CONREG, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din respectivele regiuni de dezvoltare, ai societăţii civile, specialişti şi jurnalişti.

În paralel, MDRAP a organizat în această perioadă întâlniri de lucru pe tema descentralizării cu structurile asociative ale administraţiei publice locale.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=10144

Publicat de la data iul. 19 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 iulie 2019, 16:03
 

N
Parţial însorit
31°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 33°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 35%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 4
Răsarit: 5:49
Apus: 20:54
Prognoza 21 iulie 2019
Zi
 

NNV
Predominant însorit
33°C
Vânt: 0 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NV
Senin
18°C
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 220.425 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team