Drepturile omului în lupta cu cancerul

Zilnic, 153 de vieți sunt pierdute în România din cauza cancerului. Într-o societate condusă de promisiuni neserioase și birocrație apăsătoare, aceste cifre nu sunt doar statistici, ci tragedii umane.

În lumina Drepturilor Omului, fiecare individ are dreptul fundamental la viață și la îngrijirea sănătății. Este inacceptabil ca birocrația și nepăsarea politică să submineze acest drept esențial pentru mii de oameni care se confruntă cu provocările cancerului.

Era timpul ca cei responsabili să-și asume responsabilitatea pentru viața celor afectați de cancer. Promisiunile trebuie să fie susținute de acțiuni concrete, iar birocrația să nu mai fie un obstacol în calea dreptului la tratament și la o viață mai bună pentru pacienții oncologici.

Într-o țară în care fiecare zi de întârziere în luarea deciziilor poate însemna o viață pierdută, era crucial ca liderii noștri să fi acționat imediat și eficient pentru a salva vieți și pentru a pune capăt unui sistem care încalcă drepturile omului în mod repetat.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au eșuat în respectarea termenului stabilit pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, România ar fi trebuit să aibă, încă de la 1 iulie 2023, un plan funcțional.

Salutăm, chiar dacă s-a făcut cu întârziere, decizia Ministerul Sănătății care în data de 16 octombrie 2023, a publicat Ordinul nr. 3514, marcând aprobarea Planului Național de îngrijiri paliative.

Ordonanța Guvernului nr. 26/2023 a adus modificări importante, inclusiv articolul 942 din Legea nr. 95/2006, pentru a susține reforma în domeniul sănătății și pentru prevenirea și combaterea cancerului.

Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 a aprobat pachetele de servicii și Contractul-cadru, facilitând accesul la servicii medicale paraclinice, servicii paliative și îngrijiri conexe, precum și dezvoltarea serviciilor de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului.

Hotărârea Guvernului nr. 643/2023 a introdus servicii cruciale, cum ar fi Subprogramul național de testare genetică și servicii de radioterapie stereo tactică, îmbunătățind astfel paleta de opțiuni terapeutice.

Hotărârea Guvernului Nr. 663/2023 a instituit Registrul Național de Cancer, furnizând un instrument esențial pentru monitorizarea și gestionarea cazurilor de cancer în țară.

Hotărârea Guvernului Nr. 781/2023 a introdus compensarea de 50% și 100% pentru vaccinul HPV, în efortul de a reduce incidența cancerului de col uterin.

Ordinul ministrului sănătății nr. 3303/27.09.2023 a aprobat tipurile de servicii de consiliere a pacientului oncologic din perspectivă psihologică.

Ordinul ministrului sănătății nr. 3211/2023 a aprobat fișa unică de raportare a cazului de cancer și setul minim de date pentru bolnavii diagnosticați cu cancer, consolidând astfel raportarea în Registrul Național de Cancer.

Cu toate că Ministerul Sănătății nu a finalizat și nu publicat încă normele care ar face aplicabil Planul Național de Combatere a Cancerului, iar lista nerealizărilor e mult mai lungă decât lista inițiativelor întreprinse, aceste măsuri, marchează un angajament promițător pentru îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului și îngrijirii pacienților oncologici în România.

Putem intensifica eforturile noastre pentru a aduce un suflu de speranță și ajutor pacienților și familiilor afectate de această boală nemiloasă. Câteva sugestii pentru a susține și informa comunitatea, ar fi:

  • Evenimente locale sau online pentru a crește nivelul de conștientizare despre cancer, semnele și simptomele acestuia, și importanța screening-ului.
  • Colaborarea cu instituții medicale și ONG-uri pentru a facilita accesul la programe de testare genetică și screening pentru diferite tipuri de cancer.
  • Presiuni asupra autorităților pentru implementarea rapidă și eficientă a planurilor naționale de combatere a cancerului.
  • Mediul online și mass-media să atragă atenția asupra provocărilor cu care se confruntă pacienții oncologici, subliniind importanța accesului la tratamente moderne.
  • Grupuri de suport online/offline pentru pacienți și familiile lor, oferind un spațiu sigur pentru împărtășirea experiențelor și consiliere emoțională.
  • Comunicare transparentă cu pacienții și familiile acestora.
  • Colaborări cu organizații medicale și ONG-uri specializate pentru a crea proiecte comune care să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.

Împreună, putem face o diferență semnificativă în viața celor afectați de cancer, contribuind la construirea unei rețele mai puternice de sprijin și la îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.