"Duce ţara la ruşi!" – Octavian ȘTIREANU

Traian Băsescu a fost nevoit să organizeze o conferinţă de presă în care să explice semnarea celui mai important acord între România şi Rusia din ultimul deceniu. Ani în şir, Băsescu a proferat acuze halucinante la adresa oricărui opozant al său, în legătură cu faptul că acesta – indiferent că se numea Geoană sau Antonescu – ar „duce ţara spre ruşi“.

Debutul acestor atacuri delirante a fost încă din campania prezidenţială din 2009, când Băsescu declama din toţi rărunchii că Mircea Geoană nu ar trebui să fie preşedinte întrucât, dacă se va întâmpla asta, România va fi predată Moscovei, iar la putere vor veni comuniştii, ca să vândă sarea şi poşta ce aparţin poporului! Acelaşi Geoană făcuse, în timpul campaniei prezidenţiale, o vizită obscură pe la neica nimeni din Moscova, fapt care-l determinase pe Băsescu să urle, luni în şir, că liderul PSD „duce ţara la ruşi!“. Nimeni nu se întreba, atunci, cum pot nişte comunişti – care de regulă naţionalizează, nu privatizează! – să vândă sarea şi poşta, ori ce-nseamnă, efectiv, „ducerea ţării spre Rusia“. După cum nimeni nu se întreba cum anume îi va „aduce la putere“ Geoană pe comunişti, din moment ce alegerile abia avuseseră loc cu un an în urmă, în 2008, iar partidul pe care-l conducea Băsescu de la Cotroceni pusese mâna şi pe guvernare.

Băsescu şi-a reluat cu virulenţă atacurile pe tema predării ţării în mâna ruşilor în campania referendumului pentru demiterea sa, în 2012. În criză de argumente raţionale şi politice, fiind disperat că pierde puterea, Băsescu a excelat în discursuri delirante, acuzând USL şi pe toţi opozanţii săi din societatea civilă că, dacă el nu va mai fi la Cotroceni, aceştia vor rupe alianţa cu NATO, vor smulge ţara din UE, vor duce România către Rusia (trăgând-o pe hartă, probabil!) şi vor închina poporul în faţa Moscovei!… Aceasta a fost panoplia de „argumente“ pe care acest om a putut s-o imagineze – alături de aberaţia cu „lovitura de stat“ – stârnind mirarea unor occidentali ignoranţi pentru care interesele politice cele mai absconse (poate şi economice, cum încep să se arate) au prevalat asupra respectului faţă de voinţa populară majoritară, care, în orice democraţie, este suverană şi intangibilă.

Băsescu a transformat „spaima de ruşi“ într-o armă prăfuită de luptă împotriva adversarilor săi politici.

Cruciatul Occidentului, marele apărător al Patriei în calea comunismului şi pericolului rusesc, purificatorul mccarthist al ultimelor particule de ideologie comunistă care ar mai sălăşlui prin catacombele societăţii româneşti, oşteanul ţanţoş care apără fruntariile ţării în calea celor din interior, care, asemenea traficanţilor de ţigări cu portbagajul, vor să ducă ţara spre ruşi, ei bine, acest erou între eroi iese, luni, în faţa ţării să anunţe încheierea celui mai important acord între România şi Rusia, încheiat de la tratatul de bază dintre cele două ţări, încoace.

Dar, pentru a nu crede noi că el ar avea vreo implicare directă, face doar pe purtătorul de cuvânt al celor semnate de doi funcţionari inferiori, cu totul întâmplător, într-un loc unde-şi are biroul şi, ca orice gazdă bună, vrea să spună lumii ce-au făcut unii pe-acolo, prin curte…

„Vreau să comunic câteva lucruri, pentru că, sunt convins, prezenţa domnului Patruşev la Cotroceni nu va rămâne nespeculată, aşa că prefer să vă dau eu informaţii cu privire la discuţii, la ce s-a întâmplat (!) în timpul prezenţei dânsului la Cotroceni. După cum ştiţi, Nikolai Patruşev este secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi principalul obiectiv al prezenţei dânsului la Cotroceni a fost semnarea unui memorandum la nivelul dânsului (s.n.), deci între domnul Patruşev şi domnul Fota, care vizează colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT-ul din România“, a explicat Băsescu, spre lămurirea celor curioşi.

Nu comentăm, aici, importanţa acestei vizite ori a documentelor semnate. Punem doar în lumină demagogia toxică a unui personaj care n-a avut şi n-are niciun scrupul din a-şi urmări interesele cu preţul celor mai scabroase metode.

Băsescu spunea despre Geoană şi, mai apoi, despre USL, că „duce ţara la ruşi!“, fără să fi existat vreun indiciu despre aşa ceva. Dar acum, după semnarea unui document secret cu Federaţia Rusă, ale cărui prevederi nu vor fi dezbătute nici în Parlament, cu atât mai mult s-ar putea spune despre Băsescu însuşi că „duce ţara la ruşi!“.

Şi, iată cum alegaţiile, acuzele halucinante şi demagogia delirantă la care Traian Băsescu a recurs, ani în şir, spre a-şi discredita adversarii politici i se întorc acum în cap!

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.