Grea-i educaţia! – Alexandru RUŞI

Celebrul personaj carageălian, cunoscut ca „Domnul Goe” are, în zilele noastre, cu totul alte valenţe ale registrului ce ţin de aşa numiţii odinioară, şapte ani de-acasă! Cu excepţiile de rigoare care, se ştie, confirmă regula generală, tinerii şi tinerele zilelor noastre  au un scop bine stabilit de foarte multe ori fiind încurajaţi, mai ales fetele, de familiile cărora le aparţin.

Politica educativă a nucleului de bază al societăţii moderne, adică familia, ţinteşte trinomul: vilă, piscină, maşină cu adjuvantul mascul mai copt, gata într-un viitor nu prea îndepărtat de a fi subiect activ al pomenirilor!

Avem rezultate minore sau de-a dreptul submediocre la toate examenele de treaptă, spre a nu mai aminti de cele obţinute la bacalaureat. În schimb fetiţele de 12-14 ani sunt apte de procreere şi chiar aduc pe lume micuţi zămisliţi în wc-ul şcolii, în camera de faţă din apartamentul familiei, pe când părinţii sunt plecaţi ori sub limpezimea cerului şi umbra crăcilor cu prilejul escapadei sau fugii de acasă. Nu este nimic interzis copiiilor zilelor noastre! Ba, nu de puţine ori, cei naivi, cuminţi, cu o doză nepermisă de reticenţă în a debita expresii porcoase sunt subiect de ironii grosiere din partea celor care cultivă noul val de exprimare “democratică” din care nu lipsesc înjurăturile de tot felul. Nu de puţine ori bunici şi bunicuţe, mămici tinere, având de mână progenitura de câţiva anişori au mare grijă să ocupe loc în mijloacele de transport în comun spre a le oferi acestora chit că în jur sunt oameni în etate, nu puţini suferinzi. Aşa se face “educaţia” generaţiei despre care se zice că “aveţi grijă cum vă purtaţi cu ei deoarece hotărârea de a vă duce la azil le aparţine la un moment dat”.

Una dintre trăsăturile specifice ale copiilor zilelor noastre este  îndrăzneala ce frizează obrăznicia şi nu de puţine ori depăşeşte limbajul ordinar spre a se finaliza cu acte de violenţă. Am avut ocazia nu de puţine ori să văd rolul educativ al familiei ce are unul sau doi copii aşezaţi “după cum vor ei” în maşină. Evident locul din dreapta faţă este al puştiului de câţiva anişori deşi se prezumă faptul că tatăl şofer ştie interdicţia legală. Da, dar domnul Goe zbiară de zici că-l taie şi, inimă miloasă, mama intervine, energic, autoritar şi-i cere tatălui să permită ocuparea locului din dreapta faţă de micul prinţ. Nu au văzut, nu au auzit, nu au citit despre atâtea accidente grave şi foarte grave în care victime au fost tocmai minorii care ocupaseră, în pofida legii rutiere, locul din dreapta şoferului? Ori au citit şi au uitat, ori au văzut la tv. secvenţe dramatice cu accidente de acest gen, dar sunt convinşi în marea şi icomensurabila lor prostie, că lor nu li se pot întâmpla astfel de drame. Mai ieri o cunoştinţă de-a subsemnatului îmi relata despre gestul pe care îl făcuse.

Aflându-se în parcarea de la Piaţa Drumul Taberii a atras, politicos evident, atenţia doamnei  mame care ocupase locul din dreapta faţă şi ţinea în braţe fetiţa de trei sau patru anişori, lucru interzis de legea rutieră. Părinţii nu au reacţionat în nici un fel, dar privirea aruncată a avut valoarea câtorva cuvinte “de bine” absolut nemeritate de cea care dorise a le reaminti că acest necugetat gest ar putea fi amorsa unei nenorociri ulterioare. Suficienţa acestor blazaţi, acestor educatori de doi lei are scadenţă într-o bună zi. Copii proiectaţi prin parbriz şi călcaţi de maşina condusă de mami sau tati, ori unchiul sau mătuşa! Copii nenorociţi  pentru toată viaţa pentru că un traumatism cervical sau lombar cu secţiunea măduvei este de nevindecat.

Iată cât de simplu se moare în accidentologia rutieră, iată cum pot fi nenorociţi copii nevinovaţi, de părinţi needucaţi, aroganţi, criminali! Ziceţi, oameni buni, dacă nu vi se face pielea de găină la auzul ştirii că cei mici au fost victime ale accidentelor rutiere, mai ales, dacă culpabili de nenorocire sunt cei care le-au dat viaţă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.