După Slovacia…

Ungaria reclamă calitatea mai slabă a produselor destinate est-europenilor

Marile companii vând în Austria produse de mai bună calitate decât în Ungaria, deși se presupune că ar trebui să fie la fel, din moment ce este vorba despre același brand, atrag atenția oficialități de la Budapesta.

Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din Ungaria, NEBIH, a studiat 24 de produse de același fel vândute de mari retaileri în cele două țări și a descoperit deosebiri calitative evidente între aceleași produse vândute pe piața austriacă și pe cea ungară. „Am fost uluit să citesc aceste concluzii. Cred că ne aflăm în fața celui mai mare scandal din ultimul deceniu”, este de părere Janos Lazar, șeeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Oficialul a anunțat că Guvernul ungar va începe o cercetare la scară mare a produselor care se vând pe teritoriul țării.

Toate aceste manifestări vin în continuarea unor reclamații asemănătoare pe care le-a făcut statul vecin Slovacia. Și în acest caz, autoritățile din domeniul alimentar au sesizat diferențe de gust, aspect și compoziție în cazul acelorași produse care se vindeau în lanțurile de magazine ale retailerilor din Slovacia pe de o parte și Germania sau Austria, pe de altă parte. Rezultatele acestor teste au fost de o asemenea amplitudine, încât ministrul slovac al Agriculturii, Gabriela Matecna, a avertizat că va ridica problema la nivelul conducerii Uniunii Europene: „Jumătate dintre produsele cercetate au prezentat diferențe cu impact asupra calității produselor. În cazul produselor procesate din carne, de pildă, aceleași branduri foloseau pentru produsele de pe piața slovacă mai multă grăsime, mai mulți conservanți și un gramaj mai mic. Consumatorii se așteaptă la aceeași calitate a produselor, indiferent de țara unde se produc sau se achiziționează”.

Testele comparative ale acelorași produse vândute în vestul și estul Europei nu sunt ceva nou. Din anul 2011 s-a constatat că marii producători livrează produse sub același brand cu diferențe în cele două spații. În toată această perioadă, Comisia Europeană s-a limitat să afirme că aceste acuzații nu au fundament și, mai mult, că „multinaționalele au dreptul de a-și adapta politicile de producție la piețe diferite”, notează „EurActiv.com”.

Roxana ISTUDOR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.