Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Parlamentul European amână protecția cetățenilor în fața roboților

Publicat: duminică, 19 februarie 2017

De mai multe săptămâni, numeroase voci s-au ridicat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra pieței muncii pe care îl are prezența într-o creștere continuă a roboților și inteligenței artificiale în locul oamenilor. Însăși șefa FMI, Christine Lagarde, atenționează cu privire la faptul că mașinile contează tot mai mult și mai evident în ecuația globală a locurilor de muncă.

Părerile sunt împărțite în această privință la nivelul decidenților europeni. Studiile derulate au acoperit toată gama de concluzii, de la „catastrofă” la estimări optimiste, notează „EurActiv.com”. Pus față în față cu acest subiect și cu o eventuală decizie pe această temă, Parlamentul European a făcut ce face în multe alte situații: amână. Mai precis, sesiunea plenară a votat recent împotriva stabilirii unui venit minim universal care să compenseze eventualele pagube pe piața muncii pe care le-ar genera impactul roboților.

Documentul care a necesitat acest vot este un raport care propune unele pregătiri în perspectiva înlocuirii oamenilor cu mașini în diverse segmente de muncă, fiind primul document care atrage atenția oficial asupra acestei evoluții. În ciuda faptului că majoritatea grupurilor parlamentare din Parlamentul European susțin deschis recomandările, adunarea a respins, totuși, propunerile respective. Acestea prevedeau instituirea unui venit minim universal, o taxă pentru folosirea roboților și posibilitatea pentru consumatori de a pretinde compensații pentru eventualele daune generate de inteligența artificială.

„Chestiuni care vor trebui explorate

Dezbaterile din interiorul forului de la Bruxelles au demonstrat o dată în plus că indiferent de temă, de la uniunea monetară la independența energetică a Europei, părerile divergente conduc… De pildă, socialiștii s-au întrebat „cum să garantezi un venit minim suficient dacă joburile vor fi tot mai rare”. La capitolul taxarea introducerii roboților în procesul muncii, reprezentanții ALDE au considerat că „o astfel de taxare ar ucide inovația”. Una peste alta, în loc de măsuri concrete, Parlamentul European s-a angajat că „va monitoriza” evoluția și „va încuraja tranziția oamenilor care își pierd locurile de muncă în favoarea mașinilor către alte joburi”. La fel a rămas și discuția referitoare la cine plătește „oalele sparte” de introducerea roboților, dacă aceștia produc daune: „Roboții nu vor beneficia de personalitate fizică sau legală. Problema răspunderii și eventualele posibilități de a reglementa legal aceste aspecte sunt chestiuni care vor trebui explorate”, punctează Therese Comodini, reprezentanta PPE.

Roxana ISTUDOR

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21345

Publicat de la data feb. 19 2017. Categorii EXTERN.

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 decembrie 2019, 9:02
 

V
Soare
-4°C
7 km/h
Perceput de temperatură: -6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:37
Apus: 16:36
Prognoza 7 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
7°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Predominant senin
1°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Dolj: Craiova, Filiași, Podari, Leu, Argetoaia, Brădești, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Ișalnița, Calopăr, Braloștița, Pielești, Bratovoești, Breasta, Castranova, Vârvoru de Jos, Dioști, Goiești, Teasc, Coșoveni, Orodel, Carpen, Malu Mare, Robănești, Teslui, Țuglui, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 05-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Arad: Arad, Pecica, Sântana, Chișineu-Criș, Nădlac, Curtici, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Vinga, Macea, Secusigiu, Șicula, Zimandu Nou, Șimand, Apateu, Șagu, Semlac, Sintea Mare, Beliu, Mișca, Craiva, Seleuș, Fântânele, Cermei, Șepreuș, Livada, Felnac, Zărand, […]

Loto

Horoscop

  • 246.749 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team