Duşa: Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, una dintre direcţiile de acţiune fundamentale ale României

Momentul principal al vizitei ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, în SUA l-a constituit întâlnirea cu omologul american, Charles Timothy Hagel. Întâlnirea celor doi oficiali a debutat cu ceremonia de primire cu onoruri militare la Pentagon şi a continuat cu discuţii în plenul celor două delegaţii.
Cu această ocazie, ministrul român a mulţumit SUA pentru sprijinul major acordat la nivelul cooperării bilaterale, relaţie pe care o apreciază ca fiind „una solidă, bazată pe încredere şi continuitate”, aceleaşi aprecieri fiind formulate şi de omologul american.
Cei doi demnitari au abordat aspecte privind situaţia de securitate internaţională, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilităţilor militare în cadrul NATO prin proiecte „Smart Defense”, în condiţiile crizei economice mondiale şi ale unor alocări bugetare insuficiente pentru apărare, precum şi principalele aspecte ale parteneriatului strategic româno-american în domeniul apărării.
Au fost dezvoltate teme legate de programul de înzestrare al Armatei României cu avioane multirol F-16 şi instruirea piloţilor, cooperarea în vederea retragerii trupelor şi materialelor din Afganistan şi a stadiului proiectului scutului antirachetă de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Duşa a punctat faptul că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la termenele stabilite şi va continua să ducă la bun sfârşit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul să fie definitivat.
Afganistan a fost un alt subiect important al agendei. În acest context, ministrul apărării a declarat faptul că perioada post 2014 va reprezenta o nouă etapă de transformare, când România va rămâne angajată în menţinerea coeziunii şi solidarităţii Alianţei. Tratamentul medical acordat militarilor români în spitalele americane, dar şi sprijinul oferit trupelor româneşti pentru desfăşurarea misiunilor au fost elemente pe care delegaţia română a dorit să le puncteze în cadrul întâlnirii.
Cei doi oficiali au agreat căutarea modurilor de extindere a cooperării militare ca şi sprijinul eforturilor României de a deveni un lider în regiune.
La finalul discuţiilor, ministrul român al apărării a adresat omologului american invitaţia de participare la evenimentele ce se vor desfăşura cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea la NATO şi 20 de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Secretarul american al apărării a răspuns invitaţiei, declarându-se extrem de mulţumit de evoluţia României în cadrul NATO.
După încheierea carierei senatoriale, Charles Timothy Hagel a îndeplinit funcţia de co-preşedinte al Consiliului Consultativ pe probleme de Informaţii al preşedintelui Obama, precum şi membru al Comitetului pentru Probleme Politice al Secretarului Apărării.
Acesta a fost desemnat ca cel de-al 24-lea secretar al apărării al SUA pe data de 27 februarie 2013, devenind primul veteran de război la conducerea Departamentului pentru Apărare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.