Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Statele din Balcanii de Vest, progrese în cursa pentru aderarea la UE

Publicat: duminică, 20 octombrie 2013

Comisia Europeană a recomandat în raportul său anual cu privire la țările candidate sau potențial candidate deschiderea negocierilor de aderare cu Albania.Anul acesta s-a acordat o atenție mai mare procesului de extindere a UE, în condițiile în care, la data de 1 iulie 2013, Croația a devenit cel de-al 28-lea stat membru.
Săptămâna aceasta, Comisia a dat publicității raportul anual privind evaluarea progreselor înregistrate de țările care au solicitat să adere la UE. Raportul urmărește toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească țările implicate în procesul de extindere, de la o bună guvernanță economică până la respectarea drepturilor omului și formulează recomandări pentru anul următor.
Progrese importante
Potrivit raportului, Albania este pregătită să înceapă negocierile de aderare, după ce a făcut progrese semnificative la nivelul sistemului juridic și al măsurilor de combatere a corupției și a criminalității organizate. La rândul său, Muntenegru a continuat să facă progrese importante în direcția aderării la UE.
S-a recomandat, de asemenea, ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să înceapă negocierile de aderare. Înainte de lansarea acestora este însă nevoie de încheierea unui acord între toate guvernele statelor membre.
Semnarea unui acord istoric de către Serbia și Kosovo *, menit să normalizeze relațiile dintre cele două țări, i-a permis Serbiei să înceapă negocierile de aderare. La rândul său, Kosovo este mai aproape de încheierea unui acord de asociere cu UE, primul pas către aderare. Progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina au fost însă descrise ca fiind sub așteptări.
Turcia a realizat progrese importante în ceea ce privește punerea în aplicare a reformelor judiciare și abordarea problemei kurde, dar modul în care guvernul a gestionat recentele demonstrații care au avut loc la Istanbul reprezintă un motiv de îngrijorare. În cazul Islandei, Comisia a întocmit un raport simplificat privind alinierea la normele UE, ca urmare a deciziei guvernului islandez de a suspenda negocierile de aderare.
Protejarea grupurilor vulnerabile
Toate țările din Balcanii de Vest și Turcia trebuie să realizeze noi reforme pentru a garanta respectarea libertății de expresie și pentru a combate discriminarea, în special pe cea îndreptată împotriva populației rome și a comunității homosexualilor. Aceste măsuri vor căpăta o importanță mai mare în cadrul procesului de extindere și vor beneficia de finanțare suplimentară. Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă RCSONU 1244/99 și Avizului CIJ privind declarația de independență a Kosovo.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17075

Publicat de la data oct. 20 2013. Categorii POLITIC, POLITICĂ EXTERNĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 iunie 2019, 21:00
 

ENE
Parţial însorit
28°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 27°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 20 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
29°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

VNV
Parţial noros
19°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 iunie, ora 10 – 20 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]

Loto

Horoscop

  • 215.755 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme