Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

E folosită zi de zi, dar ce se știe despre ea? Cravata…

Publicat: luni, 26 februarie 2018

Istoricul cravatelor datează de câteva sute de ani. Cravatele au apărut în jurul anului 1660, când un regiment din Croația, atunci parte a Imperiului Austro-Ungar, sărbătorind victoria asupra Turciei, a vizitat Parisul. Aici, soldații au fost prezentați regelui Ludovic al XIV-lea. Ofițerii regimentului purtau batiste colorate, din mătase, în jurul gâtului. Obiceiul provenea probabil de la vechii oratori romani care le purtau pentru a-și încălzi corzile vocale. Aceste batiste au fost admirate de rege, care, la foarte scurt timp după aceea, le-a transformat în embleme ale regalității, creând chiar un regiment al Cravatelor Regale. Cuvântul ”cravată” este un derivat de la ”croat”.

Foarte repede, obiceiul a trecut și în Anglia. Niciun gentleman nu se mai considera bine îmbrăcat fără să aibă un fel de eșarfă în jurul gâtului. Cu cât aceasta era mai decorativă, cu atât mai bine. Uneori, cravata era purtată atât de sus, încât bărbații nu mai puteau să-și miște capul fără să-și întoarcă tot corpul.

În America, de asemenea, cravata reprezenta un element foarte important din ținuta unui bărbat. Cravatele au fost inițial importate din Europa, dar în foarte scurt timp industria aceasta s-a dezvoltat astfel încât, la începutul secolului al XX-lea, cravatele americane erau la concurență cu cravatele europene. Acestea din urmă aveau încă un mare avantaj. Erau importate la scară foarte largă. În jurul anilor 1960, moda cravatelor a înregistrat o scădere considerabilă, având în vedere atitudinea rebelă a tinerilor, manifestată împotriva tradiționalismului și a formalităților. Până la sfârșitul anilor 1970, acest lucru s-a modificat până la punctul în care, în anii 1980, vânzarea cravatelor a ajuns la cel mai înalt nivel de până atunci.

La sfârșitul anilor 1960, dimensiunile unei cravate ajunseseră până la 12 centimetri lățime. Pe de altă parte, tot în jurul anilor 1950-1960, a început să fie purtat un nou model de cravată, respectiv cea subțire. Aceasta s-a remarcat mai ales în rândul tinerilor, popularitatea ei crescând datorită membrilor trupei Beatles, care purtau deseori cravate negre subțiri.

Cravatele subțiri sunt la mare căutare astăzi, mai ales în rândul tinerilor, dar rigorile modei le recomandă mai degrabă pentru ocazii informale, decât pentru întâlnirile de serviciu importante. În general, lățimea cravatei trebuie să fie proporțională cu lățimea reverului de la haină și cu lățimea gulerului de la cămașă. Dimensiunea cea mai potrivită în lățime a unei cravate și care va rămâne mereu la modă este de aproximativ 9 centimetri. Se stabilește astfel un echilibru perfect între cele trei componente ale ținutei: cravată, rever, guler. Ca lungime, indiferent de dimensiuni, vârful cravatei trebuie să atingă catarama de la curea.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=92720

Publicat de la data feb. 26 2018. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 septembrie 2019, 16:36
 

VNV
Predominant însorit
30°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 30°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 26%
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:56
Apus: 19:23
Prognoza 18 septembrie 2019
Zi
 

VNV
Înnourat
27°C
Vânt: 11 km/h VNV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.138 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team