Echinocţiul de primăvară văzut din spaţiu

Anul acesta, echinocţiul de primăvară a avut loc la data de 20 martie; în vechile culturi ale omenirii, acest eveniment astronomic marca prima zi a primăverii. În acest moment al anului, lungimea nopţii este egală cu cea a zilei, iar cantitatea de energie solară care „cade” asupra Emisferei Nordice a planetei noastre este egală cu cea primită de Emisfera Sudică. Iată cum se vede din spaţiu acest eveniment astronomic anual.

Imaginea a fost publicată de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) din SUA, fiind realizată de satelitul GOES-13.

În fotografie se pot vedea cele două emisfere ale Pământului luminate în mod egal. Deşi satelitul GOES are senzori care monitorizează activitatea Soarelui,  totuşi Soarele din fotografie a fost adăugat artificial, pentru o claritate mai bună a imaginii).

Pe măsură ce primăvara trece şi se apropie vara, Emisfera Nordică va primi mai multă lumină şi căldură de la Soare, creând astfel anotimpurile cu care ne-am obişnuit (vară în Emisfera Nordică, iarnă în cea Sudică).

 Echinocţiul poate avea loc la date diferite de la un an la altul, între 19 şi 21 martie, şi la ore diferite.

Aceste variaţii au mai multe cauze pe care le puteţi afla  pe descoperă.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.