Economia Greciei a revenit pe creștere

Grecia a ieşit din cel mai sever declin economic trimestrial, raportând un avans de 2,3% în trimestrul trei din 2020, sprijinit de redresarea activităţii economice după măsurile de izolare severe impuse în timpul primului val al pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

PIB-ul Greciei s-a contractat cu 14,1% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin din ultimii cel puţin 25 de ani, arată datele revizuite publicate de autorităţile de la Atena.

În ritm anual, economia a înregistrat un declin de 11,7% în perioada aprilie-iunie 2020, confirmând aşteptările oficiale privind un recul de peste 10% pe ansamblul acestui an.

Scăderea turismului cu aproximativ 75% este reflectată de datele economice anuale. Măsurile de sprijin ale Guvernului şi redresarea cheltuielilor după perioada în care au fost impuse restricţii au sprijinit creşterea economiei în trimestrul trei din 2020”, a apreciat Nikos Magginas, economist şef al National Bank of Greece.

Banii de la UE, direcționați spre ecologie și digitalizare

Adjunctul ministrului elen al Finanţelor, Theodore Skylakakis, a anunţat că Grecia intenţionează să aloce mai mult de jumătate din cele 32 de miliarde de euro de care va beneficia în cadrul fondului de relansare al Uniunii Europene, pentru proiecte de transformarea ecologică şi digitală.

Următorul buget multianual al UE, alături de planul „Noua Generaţie UE” în valoare de 750 miliarde de euro, ar urma să ofere o sumă totală de 1.800 miliarde euro pentru a repara pagubele economice provocate de pandemie.

Din suma totală, Grecia ar urma să beneficieze de granturi în valoare de 19,4 miliarde de euro şi împrumuturi cu dobânzi reduse în valoare de 12,7 miliarde de euro în următorii şase ani, adică echivalentul a aproximativ 16% din Produsul său Intern Brut.

Economia Greciei, care după un deceniu de criză financiară s-a diminuat cu aproape un sfert, a ieşit din recesiune în 2017, pentru ca în acest an să fie lovită de coronavirus. Guvernul de la Atena prognozează o contracţie de 10,5% în acest an şi o revenire de 4,8% în 2021.

Autorităţile de la Atena au anunţat prelungirea până la 14 decembrie a restricţiilor impuse după valul doi al pandemiei, din cauza numărului încă ridicat de infectări cu coronavirus.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.