Economia românească: tendinţe de toamnă 2013

Potrivit opiniilor exprimate în luna septembrie 2013, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada septembrie – noiembrie 2013 tendinţă de creştere moderată în industria prelucrătoare, relativă stabilitate în servicii, scădere moderată în sectorul de comerţ şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%).
Managerii estimează scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -13%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -15%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -12%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +13%).
Conform estimărilor din luna septembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.