Eduard Novak: „Vreau să îmi închei cariera cu o medalie la Tokyo 2020!”

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak (41 ani) a revenit asupra deciziei de a se retrage din activitatea competițională și va ataca o nouă medalie la Jocurile Paralimpice din 2020.

„După ani grei de antrenamente și dezamăgirea de la Rio de Janeiro, 2017 a fost un an de repaus, în care am stat mai mult alături de familie și mi-am încărcat bateriile. Mi-am găsit astfel motivația pentru Tokyo 2020. Visez să îmi închei cariera sportivă de 35 ani în patinaj viteză și ciclism cu o medalie. Primul obiectiv concret este Campionatul Mondial de la Maniago(Italia) din luna august, unde vreau să revin în elită și să adun puncte pentru calificarea la Jocurile Paralimpice din Japonia”, a precizat cvintuplul campion mondial.

Președinte al FR Ciclism, harghiteanul se declară mulțumit de progresul sportului cu pedale din România în 2017. „Sunt foarte fericit pentru acest sezon deoarece am făcut un pas mare spre normalitate și performanță. După ani de probleme financiare și scandaluri, am reușit să participăm la Campionatul Mondial și European de șosea, iar după 40 ani echipa națională a fost la startul Campionatului European pe pistă. În plus, numărul licențelor a crescut cu 25% la federație și s-au înființat noi echipe și competiții de copii”

Reactivarea lui Nechita, o soluție pentru lotul național

Manager al Tușnad Drag Cycling Team, Eduard Novak are un pariu pentru echipa sa în 2018. Încearcă să îl convingă pe Andrei Nechita (ultimul campion autohton al Turului României și unicul ciclist român la JO 2012) să revină asupra deciziei din această vară de a renunța la cariera sportivă și să îl readucă la echipa sa, unde a mai activat în sezonul 2015-2016. „Cred că Nechita nu și-a spus încă ultimul cuvânt în ciclism și nu avem atâți de mulți cicliști români de valoare încât să îl puterm pierde ușor. În calitate de președinte al federației, trebuie să mă gândesc și la binele lotului național. Oportunitatea de a concura într-o echipă continentală și o bursa de la COSR sper să îl motiveze pentru acest ciclu olimpic”, a dezvăluit Eduard Novak despre planurile sale.

Denumire nouă pentru singura echipă continentală

Înființată în 2006, Tușnad Cycling Team (unica echipă din România prezentă la competițiile de top plan european) se va rebrandui în sezonul 2018, urmând a purta chiar numele orașului Miercurea Ciuc. „Deoarece cel mai mare sprijin financiar și logistic vine de consiliul local, echipa se va numi Csikszereda Cycling Team și vom  promova astfel și orașul pe plan internațional. Ne vom baza mult pe sportivi din regiune și propria pepinieră, iar ca transferuri vom opta doar pentru 2-3 străini, care să ne ajute la competițiile importante”, a concluzionat campionul ciucan.

Academia de Ciclism, obiectiv prioritar în 2018

Lansată anul acesta, Novak Cycling Academy (singura academie de ciclism din Estul Europei) intră anul viitor într-o nouă etapă. Proiectul va include minimum 30 copii și se va dezvolta și în zonele adiacente orașului Miercurea Ciuc. „Cu sprijinul sponsorilor, vrem să atragem mai mulți copii la Academie și să dezvoltăm noi centre în regiune. Am speranța că măcar unul dintre aceștia va ajunge în viitor un mare campion al României pe plan internațional”, a declarat Eduard Carol Novak.

Stefan Gavan

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.