Edward Snowden cere protecția poliției ruse în urma unor amenințări din SUA

Fostul angajat NSA Edward Snowden va cere autorităților ruse să îi asigure protecția, a declarat avocatul acestuia, Anatoli Kucherena, temându-se cu privire la siguranța sa, în urma amenințărilor cu moartea venite din Statele Unite.

Snowden, care locuiește în prezent la Moscova, beneficiind de drept temporar de azil din partea Rusiei, a aflat de amenințările la adresa sa din presa americană.

„Suntem îngrijorați cu privire la situația lui Edward. Vedem declarațiile unor oficiali americani care conțin amenințări potențiale și implicite și prezintă apeluri clare la vătămarea corporală a acestuia”, a declarat Kucherena.

BuzzFeed a publicat o astfel de declarație, făcută de un oficial din cadrul serviciillor americane de informații, care descrie detaliat cum l-ar asasina pe Snowden „dacă ar avea ocazia”.

„Am rezolva-o foarte repede… În plimbare, pe străzile Moscovei, pe când acesta se întoarce de la cumpărături. În timp ce se întoarce spre casă, este înțepat, din întâmplare, de un trecător. Nu ar lua în seamă acest incident la momentul în care ar începe să se simtă puțin amețit, crezând că este vorba de un parazit cauzat de vreme. S-ar întoarce acasă foarte liniștit și apoi ar muri în timp ce face duș”, se arată în declarația oficialului american.

Alt oficial din cadrul Pentagonului, a cărui identitate nu a fost divulgată, a declarat presei i-ar plăcea să îi tragă un glonte în cap lui Snowden dacă nu ar avea interdicția uciderii cetățenilor americani.

„Aceasta este o adevărată amenințare cu moartea și suntem îngrijorați deoarece nimeni nnu reacționează. Din acest motiv vom formula o cerere poliției… Vom cere organelor competente să cerceteze toate aceste declarații”, a declarat Kucherena, subliniind faptul că, în conformitate cu legea rusă, o amenințare cu moartea atrage răspunderea penală a celui care a lansat-o.

Statutul de refugiat al lui Snowden îl îndrituiește pe acesta să ceară ajutorul poliției, a precizat avocatul acestuia.

Kucherena a declarat că Snowden este însoțit mereu de gărzile sale de corp, dar că, ținând cont de amenințări, este posibil ca această măsură să nu fie suficientă pentru a îi asigura securitatea.

Avocatul a declarat că va cere autorităților americane să cerceteze declarațiile conținând amenințări publicate în presa din Statele Unite, adăugând că autorii acestora trebuie identificați.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.