Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

EMINESCU, OMAGIAT DE ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA

Publicat: vineri, 23 iunie 2017

Academia Oamenilor de Știință din România i-a dedicat și anul acesta un eveniment special lui Eminescu, cu prilejul comemorării a 128 de ani de la trecerea în nemurire a poetului național. În data de 21 iunie 2017, în Aula instituției, s-a desfășurat Sesiunea Omagială „Eminescu, omul deplin al culturii române”, ediția a VII-a, manifestare academică emblematică pentru domeniul eminescologiei, organizată de Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Jurnalism a AOSR. Ediția din acest an a stat sub semnul „Luceafărului”, în formula generică: „Luceafărul, o ipostază romantică a geniului”. La prezidiul manifestării, s-au aflat: Gen. (rez.) prof. univ. dr. Vasile Cândea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Angela Botez, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Jurnalism a AOSR, și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, publicul fiind compus din cercetători științifici, cadre didactice universitare, oameni de cultură, studenți etc.

În Cuvântul de deschidere, Președintele de onoare al AOSR, Gen. Vasile Cândea, a vorbit despre valoarea perenă a  operei lui Mihai Eminescu și despre importanța ei pentru generațiile de cititori, pentru cultura românescă și pentru poporul român. Președintele AOSR, profesorul Adrian Badea, de pe poziția de amfitrion al manifestării și de iubitor al poeziei eminesciene, s-a referit la statutul lui Eminescu de mare poet romantic și de poet universal, prin opera căruia literatura și cultura română au intrat în universalitate. În cadrul Sesiunii omagiale, au fost prezentate următoarele comunicări științifice: IPS Teodosie, Luceafărul, în viziune teologică; Angela Botez, Luceafărul în cărți și comentarii; Victor Botez, Eminescu în viziunea lui Tudor Vianu; Ioan N. Roşca, Gândiri şi imagini cosmologice şi cosmogonice în poemul eminescian Luceafărul; Henrieta Anişoara Şerban, Imaginea Luceafărului ca paradigmă aspiraţională; Dan Riga, Sorin Riga, Lucreţia Brezeanu, Strălucirea Luceafărului. Eminescu în lumina culturii naţionale. O interesantă prezentare cu privire la difuzarea marelui poem eminescian prin intermediul artelor și al mass-media a făcut Ioan Lazăr: Luceafărul – pe scenă, la microfon, pe micul şi marele ecran. Alte prezentări, care au vizat metamorfozele receptării capodoperei eminesciene în diverse limbaje artistice s-au referit la: Poezia Luceafărul recitată de mari actori români și la Luceafărul în teatru şi film. Conform prof. univ. dr. Angela Botez, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Jurnalism a AOSR, comunicările din cadrul manifestării vor fi incluse într-un volum dedicat Poetului Național.

În cadrul Sesiunii, Gen. (rez.) prof. univ. dr. Vasile Cândea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România,a afirmat: „Am crescut cu Eminescu, iar poeziile lui m-au însoțit pretutindeni în viața mea. Opera eminesciană este temelia culturii și spiritualității românești, cartea noastră de identitate în concertul global al culturilor și al identităților. Este nu numai semnul identității noastre ca națiune care a dat lumii unul dintre marile ei genii, ci un înalt semn de noblețe.” Cu același prilej, prof. univ. dr. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a declarat: „Eminescu, considerat îndeobște ultimul mare romantic, este un poet de valoare universală, care a deschis culturii românești calea spre universalitate. Valoarea lui, incontestabilă, se consolidează odată cu trecerea timpului, neafectată de niciun cutremur, de nicio tentativă de contestare. Generațiile de tineri trebuie să fie educate în conștiința că fac parte dintr-o națiune care a dat omenirii, alături de multe alte spirite și minți luminate, pe unul dintre cei mai mari poeți din toate timpurile, care poate fi așezat într-o galerie ilustră, alături de nume precum: Homer, Dante, Shakespeare, Milton, Goethe, Schiller și alții. Ceea ce exprimă potențialul pe care îl avem ca țară și care așteaptă să se manifeste în plenitudinea lui.”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=82344

Publicat de la data iun. 23 2017. Categorii Cultură, CULTURA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

11 decembrie 2018, 14:41
 

N
Precipitaţii
4°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 5°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 12 decembrie 2018
Zi
 

VSV
Parţial însorit
3°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Predominant senin
-4°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 08:00 In zona : Județul Constanta: Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Ciocârlia, Saligny; Se vor semnala : local, ceață care determină vizibilitate scăzută sub 200 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Galaţi; Se vor semnala : Ceață, care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Brăila;Județul Buzău: zona joasă; Se vor semnala : ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m.

Loto

Horoscop

 • 159.842 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team