Pe urmele aristocrației de altădată – Vila Golescu din Câmpulung Muscel

Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19:00, pe EnjoyTV.ro, va avea loc transmisiunea unei noi ediții Arts District dedicată Vilei Golescu din Câmpulung Muscel.

Aparținând uneia dintre cele mai vechi familii boierești, cu rădăcini în secolul al XV-lea, vila a fost construită în anul 1910, supraviețuind împrejurărilor dificile ale istoriei. Mai multe despre Vila Golescu va povesti Andreea Săvescu, membru al Fundației Pro Patrimonio și președinte al Asociației Edu Action, într-un dialog cu Sebastian Gheorghiu, inițiatorul manifestului Arts District.

Simbol al eleganței și simplității aristocratice de la începutul secolului XX, Vila Golescu inspiră și astăzi vizitatorii prin elementele stilului arhitectural neoromânesc. Clădirea și parcul său impresionant amintesc de un mod de a fi specific elitelor românești care au dorit atunci să-și clădească un stil propriu care să vorbească de la sine despre identitatea istorică a românilor.

Precum elitele occidentale, și-au clădit o estetică arhitecturală inspirată de perioada medievală și influențele culturale care s-au succedat de-a lungul timpurilor în Țările Române. Vila Golescu este astăzi un exemplu al practicilor de restaurare mulțumită Fundației Pro Patrimonio.

Iar în a doua parte a transmisiunii, publicul din mediul online este invitat să asculte recitalul susținut de Duo Cello Jaya în grădina Vilei Golescu. Invitat special va fi Iulian Ochescu la pian.

Programul ales amintește de bucuria de a fi a vechilor elite românești, de seratele elegante organizate adesea la reședințele de vară. Din program vor face parte lucrări de David Popper, César Cui, Dmitri Shostakovich, dar și o lucrare prezentată în primă audiție absolută, compusă special pentru acest eveniment de către compozitoarea Diana Rotaru. Piesa se numește „Lut” pentru două violoncele și a fost scrisă cu inspirația Vilei Golescu.

Compozitoarea Diana Rotaru, pe Facebook: „Stiti cum e să dai peste niște interpreți fabuloși care-ți cântă mai bine piesa decat ți-ai imaginat-o tu? Se poate. Și e unul din acele motive pentru care nu aș da «meseria» de compozitor pentru nimic altceva de pe lumea asta mare. Cu toate belelele ei. (…)

Lucrarea «Lut» pentru două violoncele a fost scrisă pentru proiectul Arts District, conceptul fiind de a crea o imagine sonoră a Vilei Golescu din Câmpulung-Mușcel. M-a impresionat cel mai mult parcul terasat, «exotic», care înconjura vila și am pornit de la o imagine vizuală: Țâșnirea dinlăuntrul pamântului a vegetației luxuriante și apoi, în mijlocul acesteia, a bijuteriei arhitectonice – vila propriu-zisă.

Articulată în 5 secțiuni, lucrarea începe cu un bocet teluric, un vaier din adâncuri care se tensionează și devine treptat dans energetic fulgerat de jerbe ascendente, urmând ca în secțiunile finale să se ramnifice și să înflorească eterofonic în registrul acut, încremenind într-un coral delicat și luminos («vila»). Macro-forma reprezintă, de fapt, o mare cadență Sol – Do (G – U(t), prima și ultima literă din numele «Golescu»).

Lucrarea se înscrie estetic în zona «folclorului imaginar / imaginat», de o certa influență românească. Titlul «Lut» face astfel aluzie atât la «pământ», cât și la «casa tradițională». Lucrarea este dedicată minunaților membri ai formației Duo Cello Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian.”

 

Un manifest pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu

 

Transmisiunea face parte din proiectul Arts District – un manifest dedicat conștientizării și reasumării spațiilor de patrimoniu și, totodată, reprezintă un efort de promovare al acestor locuri prin intermediul muzicii, prin capacitatea sa de a revitaliza istorii și de a trezi la viață emoții personale și arhetipale în conexiune cu spațiul ales.

Există spații culturale mai puțin accesibile publicului larg, clădiri istorice ce se degradează sub nepăsare ori locuri care au renăscut grație unor inițiative recente ce merită repuse în circuitul cultural.

Pornind de la toate acestea, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) continuă seria emisiunilor – concert Arts District prin cel de-al doilea sezon, sub forma unui manifest prin muzică pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu. Proiectul este co-finanțat de AFCN.

În perioada mai – august 2017, tineri muzicieni pornesc într-un itinerariu format din 8 astfel de spații printre care se numără sate cu biserici fortificate, cetăți, palate sau conace cu istorii fascinante, clădiri care au vrut să reziste în ciuda ignoranței epocilor care s-au succedat. Fiecare ediție va cuprinde o parte informativă despre spațiul ales și un recital de muzică clasică și jazz. Noutatea acestui sezon constă în invitația compozitorilor contemporani de a crea o lucrare nouă inspirată de unul dintre spațiile de patrimoniu incluse în proiect.

Următorul obiectiv promovat de Arts District va fi Mănăstirea Chiajna, cu o emisiune – concert difuzată în seara zilei de 8 iulie, de la ora 19.00. Întreaga arhivă a evenimentelor poate fi urmărită pe canalul de YouTube al EnjoyTV Romania.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.