Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Epidemia de rujeolă se întoarce – număr alarmant de noi cazuri

Publicat: duminică, 11 februarie 2018

Epidemia de rujeolă revine la un număr alarmant de cazuri noi confirmate – 126 săptămâna aceasta, după ce câteva luni după rezolvarea crizei vaccinurilor s-au înregistrat sub 100 de noi îmbolnăviri în șapte zile. 

Numărul din perioada 2 – 9 februarie este aproape dublu față de cel din săptămâna anterioară – 64 cazuri noi.

De data aceasta focarele sunt în Nord – Estul și Estul țării (cele mai multe cazuri, în Vaslui), spre deosebire de perioada de început a epidemiei, când a fost afectat Vestul țării (caraș – Severin, Timiș, Arad):

În această situație, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat vineri că discutarea legii vaccinării obligatorii devine imperios necesară:

“Ca noutate pot să vă spun că săptămâna aceasta am mai înregistrat 126 de cazuri noi de rujeolă, săptămâna trecută – 64 de cazuri noi.

Deci, devine imperios necesar să discutăm despre legea vaccinării obligatorie.

Dar nu este vorba de obligaţia părintelui de a-l vaccina pe copil, sau, mă rog, vine autoritatea, îl ia de mână, îl duce şi îl vaccinează.

Nici vorbă. Este despre obligativitatea părintelui de a-şi asuma acest lucru, adică de o declaraţie pe proprie răspundere că nu doreşte să îl vaccineze, de obligativitatea părintelui de a participa la cursuri de informare, despre asta vorbim în obligativitate.

Eu sunt pentru asumare, părintele să îşi asume, îl oblig să îşi asume. Plăteşte amendă dacă nu participă la cursuri de informare”, a explicat Sorina Pintea, la România TV.

Ea a explicat că va începe curând dezbateri pe acest subiect, dezbateri ce nu vor dura foarte mult, “pentru că avem nevoie urgent de o lege a vaccinării”.

Aproximativ 20.000 de părinți, pe lună, refuză vaccinarea

În urmă cu câteva zile, minsitrul declarase că numărul părinților care refuză vaccinarea copiilor a ajuns la aprocimativ 20.000:

Pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a iniţiat o campanie de vaccinare antirujeolică şi în fiecare lună 20.000 de părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Am întrebat siderată: în fiecare lună sau într-un interval de timp? Mi s-a spus: în fiecare lună.

Cred că în acest moment Legea vaccinării trebuie să fie o prioritate pentru noi. Cred că nu am făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii cât de benefică este vaccinarea. În aceste condiţii, cred că liberul arbitru nu ar trebui să funcţioneze când este vorba de sănătatea copiilor şi spun cu foarte mare responsabilitate.

Va trebui să avem o discuţie deschisă, o campanie pro-vaccinare. Producătorii ar trebui să aibă campanii care să spună cât de benefică este vaccinarea şi că aceste vaccinuri nu au efecte negative. (…) Legea este în Parlament, la Camera Deputaţilor. Am discutat cu cei din Comisia de sănătate de acolo şi vom avea o discuţie din nou cu toţi actorii implicaţi în această zonă, o discuţie foarte francă şi foarte clară”, a afirmat ministrul.

Legea vaccinării, în Camera Deputaților

Stocurile cu vaccinuri ROR (Rujeolă – Oreion – Rubeolă) din teritoriu sunt suficiente, conform situației la zi de la site-ul Centrulu Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNSBT).

Legea vaccinurilor, pe care se ajunsese anul trecut la un acord larg, în contextul epidemiei care a a ajuns la sfârșitul anului trecut la peste 10.000 de cazuri și 30 de decese.

Proiectul vaccinării obligatorii a fost votat în octombrie 2017 de către Senat, fără modificări semnificative față de varianta elaborată la Guvern.

Reglementarea s-a împotmolit la Camera Deputaților, unde au fost depuse mai multe amendamente ce ar putea afecta utilitatea reglementarea. Din cele șase comisii care trebuie să dea un aviz, doar trei au finalizat raportul.

Proiectul Legii vaccinării prevede prezumarea consimţământului pentru imunizare.

Sancțiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.De asemenea, proiectul prevede, la începerea anului școlar, prezentarea obligatorie a unei adeverințe care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, copiii trebuie imunizaţi în cel mult un an.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91566

Publicat de la data feb. 11 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 februarie 2020, 13:02
 

VSV
Soare
10°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 53%
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 7:14
Apus: 17:47
Prognoza 18 februarie 2020
Zi
 

VSV
Înnourat
16°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

N
Parţial înnourat
6°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 264.680 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team