Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

PROIECT: Cetățenii apți pentru muncă să nu mai primească ajutor social

Publicat: duminică, 11 februarie 2018

Persoanele apte de muncă nu ar trebui să mai primească ajutorul de la stat sub forma venitului minim garantat, dacă refuză jobul oferit de agenţiile de şomaj. Este propunerea deputatului PNL de Alba Florin Roman, care a iniţiat un proiect legislativ, dar şi o petiţie online în acest sens. Aproape 4000 de persoane au semnat până acum, această petiţie online.

Într-o singură zi, peste 700 de români au votat petiția on line prin care susțin proiectul de lege împotriva lenei: cei care refuză un loc de muncă, conform pregătirii lor și sunt apți de muncă, nu mai primesc ajutorul social. Ei se adaugă celor 3000 de români care au semnat deja petiția”, a anunţat Florin Roman, pe Facebook.

Propunerea legislativă vizează modificarea alineatului (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Descrierea iniţiativei (AICI, petiţia integral):

“În România, o formă de asistență socială pe care statul o oferă familiilor și persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat.

Acesta se întemeiază pe principiul solidarității sociale în cadrul unei politici naționale de asistență socială.

În prezent legea prevede că ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncăDin practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.

Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712.

 

Sursa: Alba24

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91552

Publicat de la data feb. 11 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 septembrie 2019, 16:28
 

VNV
Predominant însorit
30°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 30°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 24%
Vânt: 11 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:56
Apus: 19:23
Prognoza 18 septembrie 2019
Zi
 

VNV
Înnourat
27°C
Vânt: 11 km/h VNV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.136 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team