Eșec la negocierile USL

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după discuțiile cu liderii USL, că nu a ajuns la o înțelegere cu Crin Antonescu pentru componenţa Executivului.

„Încă nu m-am înțeles cu Crin Antonescu. Sunt două variante: ori rămânem cu Guvernul așa cum este din 2012, cum a fost votat de Parlament, și aștept noile propuneri PNL pentru portofoliile rămase libere, ori mergem la o restructurare masivă, dar pentru acest lucru este nevoie de un consens în USL”, a anunţat Victor Ponta.

Anterior, după o şedinţă-fulger cu liderii USD, premierul a declarat  că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier şi ministru de Finanţe. El a precizat că va merge la întrevederea cu Crin Antonescu şi PNL cu intenţia de a păstra USL.

“Vreau să-mi exprim satisfacţia pentru faptul că am văzut că aseară majoritatea liderilor PNL sunt pentru păstrarea USL şi cred că e cea mai înţeleaptă decizie pentru că am pornit împreună şi trebuie să continuăm împreună”, a spus Ponta, potrivit realitatea.net. “Vreau să continuăm împreună”, a spus Ponta, care a arătat că a continua împreună însemnă inclusiv renunţarea din partea sa la cea de-a patra funcţie de vicepremier.

“Eu cred că apelurile oamenilor înţelepţi şi am văzut o propunere de adevărat prim-minsitru, a domnului Tăriceanu, să continuăm ca în 2012, să rămânem cu trei viceprim-miniştri, să primim azi propunerilor colegilor liberali pentru Finanţe, pentru Interne – cred că e soluţia prin care toată lumea are de câştigat”, a spus Ponta.

Antonescu: Noi nu avem ce negocia. Lucrurile sunt clare

La rândul său, liderul  PNL, Crin Antonescu, a declarat  că partidul său nu acceptă inventarea unor noi posturi de vicepremieri pentru un anumit partid. „Lucrurile sunt clare. PNL are un mandat care e foarte clar formulat”, a precizat Antonescu.

”PNL a votat cu Klaus Iohannis la Interne și vicepremier. Nu avem ce negocia atâta vreme cât primul ministru a spus că este de acord”, a declarat Antonescu.

”Și așa Guvernul este prea mare și o discuție de la zero cu un guvern mai scurt oricând se poate face. Nu putem să acceptăm inventarea unui nou post de vicepremier pentru un anumit partid. Primul ministru trebuie să ia o decizie ceva mai repede pentru că suntem într-o situație de criză în Guvern pentru că sunt trei miniștri demisionari”, a afirmat liderul PNL.

”Situația nu poate să continue. Propunerea e în cadrul regulamentului, persoanele au fost agreate. Dacă Ponta vrea în continuare Guvern cu liberalii facem modificările în Parlament. Dacă nu, poate să numească interimari oameni din PC, din PSD, de pe stradă”, a continuat el.

”Primul ministru trebuie să ia o decizie: respectă în continuare principiile alianței sau ia o altă decizie pentru care este responsabil”, a mai spus președintele liberalilor.

”PNL nu iese de la guvernare. Acesta este mandatul nostru. Sper ca primul ministru să nu se afle în eroare și să spere că tragerea de timp va provoca neînțelegeri în PNL. Demisiile miniștrilor sunt date la primul ministru”, a precizat Crin Antonescu.

Antonescu: Formarea USD încalcă protocolul USL

Formarea USD încalcă protocolul USL, potrivit preşedintelui liberal care a ţinut să sublinieze că el a fost foarte tolerant cu acest lucru.

„Da, încalcă protocolul USL, dar noi am fost cât se poate de toleranți, noi încurajăm forțele politice tinere, noi suntem partizani ai tuturor formelor de pluralism într-o societate democratică. Sigur că încalcă. E articolul 9 care arată foarte clar că membrii acestei coaliții nu pot forma alte alianțe, fie ele și electorale, cât timp sunt membri ai USL”, a spus Crin Antonescu.

Întrebat dacă înființarea USD ar putea reprezenta un motiv pentru desființarea USL, Antonescu a negat acest lucru.

„Noi nu căutăm motive pentru desființarea USL, noi am fost foarte toleranți față de această chestiune, cel puțin eu, repet. Asta e forma în care vor să candideze, dar încalcă protocolul”, a completat liderul PNL.

Daniel Constantin: Rezolvarea crizei din USL se află pe masa lui Antonescu

De cealaltă parte, şeful conservatorilor, Daniel Constantin, afirmă că Antonescu, are pe masă două soluții pentru a rezolva criza politică din cadrul USL: să nu restructureze Guvernul sau restructurarea în formula pe care o agreează cele patru partide din USL.

„Eu vreau să spun că l-am auzit mai devreme pe domnul Crin Antonescu spunând că domnul Victor Ponta trebuie să decidă sau Uniunea Social Democrată trebuie să decidă. Eu cred că, în momentul de față, domnul Antonescu are pe masa domniei sale două soluții pentru a merge mai departe pentru a rezolva criza politică din cadrul USL. Una dintre soluții este aceea de a nu restructura Guvernul și atunci se așteaptă propuneri pentru portofoliile care le revin celor de la PNL sau a doua soluție să restructurăm Guvernul și atunci sigur că trebuie restructurat în formula pe care o agreează cele patru partide din USL”, a declarat Constantin.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.